Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Zielony ryż z brokuła – spróbuj i pokochaj!

Zielony ryż z brokuła – spróbuj i pokochaj!

Czasami warto szukać w kuchni innowacji i może nawet poświecić nieco więcej niż kilka minut na przygotowanie ciekawej kolacji. Gotowi na dekonstrukcję sałatki brokułowej? To dzieła!

Wbrew pozorom przepis jest naprawdę lekki i oryginalny, a przy odpowiedniej kompozycji to sypkiej trawy przekonamy nawet dzieci. Czasami wystarczy z warzyw ułożyć na talerzu uśmiech lub kwiat, a Twój maluch będzie zachwycony i nawet jeśli nie zje całego posiłku, to na pewno spróbuje!

 

Ryż z brokuła z jajkiem sadzonym (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • Brokuł – 250 g – 0,5 sztuki
  • Cebula – 50 g – 0,5 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 100 g- 1 garść
  • Jaja kurze – 240 g – 4 sztuki
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki – 20 g
  • Pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek, sok z cytryny

Wykonanie: 

  1. Surowego brokuła drobno posiekać na desce lub zmiksować delikatnie. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Pomidorki pokroić na połówki.
  2. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek, po chwili dodać także kruszonego brokuła i co chwilę zalewać niewielką ilością wody (łącznie około 100 ml). Doprawić pieprzem, solą i gałką, która da orzechowy posmak. 
  3. Na oddzielnej patelni usmażyć z jednej strony jajka. Następnie przenieść je na patelnie z brokułem, wysypać pomidorki i dusić jeszcze 2-3 minuty. Na koniec całość skropić sokiem z cytryny.

Porcję można spokojnie zwiększyć, aby przygotować kolację dla całej rodziny – warto wtedy użyć większej patelni, aby brokuł stał się chrupiący. Pamiętaj też, że przepis ten mocno ogranicza węglowodany – dlatego warto przygotować ten przepis właśnie przy okazji kolacji, raczej nie śniadania. 

Wartość odżywcza (1 porcji):

E: 323 kcal
B: 18 g
T: 22 g
W: 10 g

A po więcej inspiracji zapraszamy także do naszego sklepu, tam czekają na Was gotowe jadłospisy i przepisy w naszych ebookach: www.sklep.centrumalgorytm.pl.

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments