Czasami warto szukać w kuchni innowacji i może nawet poświecić nieco więcej niż kilka minut na przygotowanie ciekawej kolacji. Gotowi na dekonstrukcję sałatki brokułowej? To dzieła!
Wbrew pozorom przepis jest naprawdę lekki i oryginalny, a przy odpowiedniej kompozycji to sypkiej trawy przekonamy nawet dzieci. Czasami wystarczy z warzyw ułożyć na talerzu uśmiech lub kwiat, a Twój maluch będzie zachwycony i nawet jeśli nie zje całego posiłku, to na pewno spróbuje!
Ryż z brokuła z jajkiem sadzonym (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- Brokuł – 250 g – 0,5 sztuki
- Cebula – 50 g – 0,5 sztuki
- Pomidorki koktajlowe – 100 g- 1 garść
- Jaja kurze – 240 g – 4 sztuki
- Olej rzepakowy – 2 łyżki – 20 g
- Pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek, sok z cytryny
Wykonanie:
- Surowego brokuła drobno posiekać na desce lub zmiksować delikatnie. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Pomidorki pokroić na połówki.
- Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek, po chwili dodać także kruszonego brokuła i co chwilę zalewać niewielką ilością wody (łącznie około 100 ml). Doprawić pieprzem, solą i gałką, która da orzechowy posmak.
- Na oddzielnej patelni usmażyć z jednej strony jajka. Następnie przenieść je na patelnie z brokułem, wysypać pomidorki i dusić jeszcze 2-3 minuty. Na koniec całość skropić sokiem z cytryny.
Porcję można spokojnie zwiększyć, aby przygotować kolację dla całej rodziny – warto wtedy użyć większej patelni, aby brokuł stał się chrupiący. Pamiętaj też, że przepis ten mocno ogranicza węglowodany – dlatego warto przygotować ten przepis właśnie przy okazji kolacji, raczej nie śniadania.
Wartość odżywcza (1 porcji):
E: 323 kcal
B: 18 g
T: 22 g
W: 10 g
A po więcej inspiracji zapraszamy także do naszego sklepu, tam czekają na Was gotowe jadłospisy i przepisy w naszych ebookach: www.sklep.centrumalgorytm.pl.
/Aga
