Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Tarta z rabarbaru – słodko-kwaśne wzmocnienie odporności

Tarta z rabarbaru – słodko-kwaśne wzmocnienie odporności

Sezon na rabarbar łatwo przegapić, a jest to naprawdę wdzięczny owoc. Nawet bardzo mocno posłodzony nadal będzie miał kwaśny posmak. Dzisiaj mamy dla Was propozycję na tartę z rabarbaru, która wspomaga także naszą odporność.

Odpornościowa tarta z rabarbaru (przepis na 8 porcji)

Składniki na ciasto: 

  • Mąka orkiszowa – 250 g
  • Masło – 150 g + do posmarowania blachy
  • Erytrytol – 2 łyżki
  • Woda – 4 łyżki

Składniki na farsz:

  • Rabarbar – 1 kg
  • Pomarańcza – 230 g – 1 sztuka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Goździki – 2-3 sztuki
  • Erytrytol – 2-3 łyżki

Wykonanie: 

  1. Mąkę i cukier wymieszać z pokrojonym w małe części zimnym masłem aż po powstania kruszonki. Dodawać po łyżce wody aż do powstania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 30 minut. 
  2. Rabarbar pokroić w centymetrowe kawałki, wymieszać z naturalnym słodzikiem i przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, a na tarce zetrzeć skórkę (najlepiej użyć do tego ekologicznej pomarańczy) i dolać do rabarbaru. Dusić około 5 minut. 
  3. Kiedy rabarbar zmięknie cedzakiem wyjąć miąższ owocu, a sok nadal odparowywać aż do zgęstnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część rozwałkować i wyłożyć na okrągłej blasze o średnicy max 24 cm (wysmarowanej wcześniej masłem). Ciasto lekko podziurawić widelcem i wyłożyć całość farszu na końcu polewając lekko gęstym sokiem.
  5. Pozostałe ciasto także rozwałkować i pokroić w długie paski. Wykładać na wierzch tarty tworząc kratkę. Piec 40-50 minut.  
Wartość odżywcza jednej porcji: 278 kcal
Białko: 6 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 16 g

W tym przepisie nie używamy zwykłego cukru ani pszenicy, pojawiają się natomiast zamienniki, które sprawiają, że po taką przekąskę może sięgnąć każdy z nas. Pamiętaj, że na tej podstawie możesz przygotować wiele innych tart i serwować je całej rodzinie bez wyrzutów sumienia. Bo dieta to nie tylko wyrzeczenia! 

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Tarta wytrwana czy na słodko - z tym przepisem zawsze wyjdzie! | Algorytm - Profesjonalny dietetyk online
1 miesiąc temu

[…] Polecam jeszcze nasz poprzedni przepis na tartę na słodko – tutaj w wersji z rabarbarem, ale teraz jesienią – możesz je spokojnie zamienić na jabłka czy gruszki: https://centrumalgorytm.pl/tarta-z-rabarbaru-slodko-kwasne-wzmocnienie-odpornosci/ […]