Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Wege tarta z burakiem i szpinakiem

Wege tarta z burakiem i szpinakiem

Przedświątecznie u nas dzisiaj tarta z burakiem. Niedługo możemy mieć ich dosyć, ale w w takim połączeniu, smakować będą zawsze wyśmienicie!

Wege tarta z burakiem i szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • Mąką orkiszowa – 160 g
  • Masło – 100 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Woda – kilka łyżek (można pominąć)

Składniki na farsz:

  • Szpinak – 250 g
  • Burak gotowany lub pieczony – 250 g – 2-3 sztuki
  • Cebula – 100 g – 1 sztuka
  • Jajko – 2 sztuki 
  • Śmietanka 30% – 30 g – 3 łyżki
  • Jogurt naturalny – 50 g – 2 łyżki
  • Masło – 25 g – 1 łyżka
  • Czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Wykonanie:

Buraki ugotować ze skórką pod przykryciem przez około 50 minut. W tym czasie przygotować ciasto. Chłodne masło rozdrobnić nożem, połączyć z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Zagnieść ciasto, a w razie potrzeby dodać nieco wody, aby lepiej się kleiło. Ostawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. 

Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blasze do tarty o średnicy maksymalnie 25 cm. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. 

W tym czasie, na patelnie podsmażyć szpinak, po chwili dodać także posiekaną cebulę i od razu doprawić całość. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak nabierze mocnego, ciemnego koloru. Gotowy szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto i zalać mieszanką śmietany, jogurtu i pozostałych jajek. “Sos” warto także doprawić tymi samymi przyprawami, co szpinak. Na wierzchu ułożyć plasterki ugotowanego buraka.

Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.

 

Taka tarta sprawdzi się nie tylko zimą, ale teraz szczególnie doda energii i odporności. 

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments