Buraki ugotować ze skórką pod przykryciem przez około 50 minut. W tym czasie przygotować ciasto. Chłodne masło rozdrobnić nożem, połączyć z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Zagnieść ciasto, a w razie potrzeby dodać nieco wody, aby lepiej się kleiło. Ostawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blasze do tarty o średnicy maksymalnie 25 cm. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
W tym czasie, na patelnie podsmażyć szpinak, po chwili dodać także posiekaną cebulę i od razu doprawić całość. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak nabierze mocnego, ciemnego koloru. Gotowy szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto i zalać mieszanką śmietany, jogurtu i pozostałych jajek. “Sos” warto także doprawić tymi samymi przyprawami, co szpinak. Na wierzchu ułożyć plasterki ugotowanego buraka.
Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
Taka tarta sprawdzi się nie tylko zimą, ale teraz szczególnie doda energii i odporności.
/Aga