Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Sałatka paryska z pieczonymi ziemniakami

Sałatka paryska z pieczonymi ziemniakami

Patrycja pamięta tę sałatkę z czasów, kiedy mieszkała w Białymstoku. Okazuje się, że w innych częściach Polski sałatka paryska nie jest już tak znana, a jednak możemy uznać ją za zdrową i fit, dzięki kilku modyfikacjom.

Świeże warzywa, kurczak, pieczone ziemniaki i czosnkowy sos – brzmi dobrze, prawda? Myślę, że ten przepis przekona do sałatek nawet najbardziej opornych. Sałatka paryska sprawdzi się idealnie na kolacje, ale także obiad czy lunch w pracy.

Sałatka paryska z pieczonymi ziemniakami (przepis na 3 porcje)

Składniki:

  • sałata lodowa – 5-6 listków
  • pomidor – 160 g – 1 sztuka
  • ogórek kiszony/konserwowy – 180 g – 3 sztuki
  • kukurydza – 60 g – 4 łyżki
  • ziemniaki – 200 g
  • pierś z kurczaka – 300 g
  • jogurt naturalny – 75 g – 3 łyżki
  • majonez – 15 g – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 20 g – 2 łyżki
  • czosnek, pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy

Wykonanie:

  1. Sałatę, pomidora, ogórka i kukurydzę połączyć w sałatkę.
  2. Kurczaka pokroić w małe kawałki, zamarynować w ulubionych ziołach i pieprzu ziołowych, a następnie smażyć na łyżce oliwy bez mieszania, aby pozostał soczysty.
  3. Surowe ziemniaki pokroić w cienkie talarki i dokładnie wypłukać. Wyłożyć na blasze do pieczenia i posypać ulubionymi ziołami oraz lekko skropić oliwą. Piec w 180 stopniach przez kilkanaście minut z termoobiegiem do uzyskania chrupkości ziemniaków. 
  4. Surowe warzywa połączyć z sosem czosnkowym z jogurtu, majonezu, czosnku i pieprzu oraz soli, wyłożyć na nie kurczaka i upieczone ziemniaki. 

Smacznego!

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments