Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Lipiec – czas na czerwone owoce i zielone warzywa

Lipiec – czas na czerwone owoce i zielone warzywa

Lato to zwykle czasu urodzaju jeśli chodzi o owoce i warzywa. Te mają jednak swoją sezonowość, a jej przestrzeganie uchroni nas przed sztucznie nawożonymi produktami i da prawdziwe zdrowie na lata. 

Lipiec to czas, kiedy na półkach sklepowach i w naszych ogrodach zbieramy m.in. porzeczki, arbuzy, maliny czy borówki. Wszystkie te owoce mają jedną wspólną cechę – przez swój intensywny kolor w odcieniach czerwieni dają nam mnóstwo przeciwutleniaczy, czyli składników dających młodość i chroniących przed wszelkimi chorobami i zaburzeniami. Zwalczają bowiem wolne rodniki, które w związku z naszym tempem życia, jakością żywienia i wielu innych czynników, niemal ciągle powstają w naszym organizmie. 

Po drugiej stronie mamy warzywa – w większości te zielone, co zawdzięczają chlorofilowi. Ten składnik doskonale wspiera pracę naszej wątroby, obniża cholesterol i wspomaga trawienie. Działa także przeciwnowotworowo i obniża ciśnienie krwi. 

Z tych właśnie powodów, w lipcu sięgajmy chętnie po kilka rodzajów warzyw:

LIŚCIOWE

  • sałata masłowa/lodowa/rzymska/karbowana
  • rukola
  • natka pietruszki
  • botwinka
  • szczaw
  • szpinak

KORZENIOWE/CEBULOWE

  • cebula i szczypiorek
  • por
  • czosnek
  • seler
  • młode ziemniaki
  • młoda marchew
  • młoda pietruszka

KAPUSTNE

  • kapusta biała/czerwona/włoska
  • kalarepa
  • brokuł
  • kalafior

A TAKŻE

  • pomidory
  • ogórki
  • fasolka szparagowa
  • bób
  • cukinia

W lipcu nie zapominajmy także o jedzeniu owoców, które szybko znikają:  porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest. Natomiast przez całe lato dostępne będą: arbuzy, borówki amerykańskie, maliny, brzoskwinie, nektarynki i morele.

Przypominamy jednak, że jedynie warzywa możemy jeść bez żadnych ograniczeń. Owoce zawierają duże ilości cukrów prostych, co powoduje, że powinny podlegać ograniczeniu. Więcej na ten temat: TUTAJ

Są także produkty, których warto w lipcu jeszcze unikać. Są to w pewnością jabłka i gruszki, ale także dynia czy cytrusy. Na nie przyjdzie jeszcze dobra pora. 

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments