Masz pytanie? Napisz: kontekt@centrumalgorytm.pl

Tarta wytrwana czy na słodko – z tym przepisem zawsze wyjdzie!

Tarta wytrwana czy na słodko – z tym przepisem zawsze wyjdzie!

Kolejny z uniwersalnych przepisów. Tym razem postaram się Was przekonać, że przygotowanie tarty wcale nie jest ani trudne ani kosztowne, a może być pewnym urozmaiceniem w kuchni, którą zna już cała rodzina. 

3 podstawowe składniki

Mąka, masło i jajko – każda tarta potrzebuje właśnie tych składników. Ważne są jednak proporcję: na każde 100 g masła przypadać będzie 1 jajko i 160 g mąki. Jeśli potrzebujemy większej niż przeciętnie tarty lub chcemy przykryć ją od góry dodatkową warstwą artystycznej mozaiki, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. 

Magiczny składnik – chłód

Im mniej będziemy ocieplać ciasto naszymi dłońmi, tym bardziej chrupiące ciasto ostatecznie otrzymamy. Niezależnie też od rodzaju tarty, warto gotowemu ciastu dać około 30 minut na leżakowanie w lodówce – dla nas będzie to czas na przygotowanie farszu. 

Jaką tartę przygotować?

W zasadzie tutaj mamy pełną dowolność. Możemy przygotować typową zapiekankę warzywno-mięsną, możemy sięgnąć po wersję wegetariańską np. z serem mozzarella lub też przygotować tartę na słodko. Ważne jest, aby zsynchronizować czas pieczenia. Samo ciasto będzie potrzebować około 40-50 minut na upieczenie, więc jeżeli naszym farszem są same warzywa i ser, który powinien się jedynie rozpuścić – warto na początku upiec przez około kwadrans samo ciasto. 

 

Tarta z królikiem i mozzarellą (przepis na 4 porcje)

Ciasto:

  • Masło – 100 g
  • Mąka orkiszowa/pszenna – 160 g
  • Jajko – 60 g – 1 sztuka

Farsz:

  • Mięso mielone z królika – 200 g
  • Cebula – 100 g- 1 sztuka
  • Warzywa na patelnię – 300 g
  • Jajko – 60 g – 1 sztuka
  • Mozzarella light – 125 g – 1 kula
  • Olej rzepakowy – 10 g – 1 łyżka
  • Czosnek, majeranek, sól, pieprz.

 

Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z jajkiem, mąką i odrobioną soli. Mieszać do otrzymania jednolitego ciasta – schować do lodówki na przynajmniej 30 minut.  

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć krótko z królikiem (zamarynowanym wcześniej w czosnku i majeranku). Po kilku minutach całość zdjąć z patelni i wrzucić na nią warzywa – dusić je przez około 5-7 minut, pod koniec doprawiając do smaku.

Ciasto wyłożyć na blasze do tarty (lub zwykłej okrągłej jeśli takiej nie mamy) – powinno przylegać do ścian naczynia. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Warzywa wymieszane z mięsem wyłożyć na lekko podpieczone ciasto, a na wierzch wysypać startą mozzarellę z jajkiem. Piec całość kolejne 30 minut. 

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kcal: 575 kcal
B: 26 g
T: 30 g
W: 40 g

 

Polecam jeszcze nasz poprzedni przepis na tartę na słodko – tutaj w wersji z rabarbarem, ale teraz jesienią – możesz je spokojnie zamienić na jabłka czy gruszki: https://centrumalgorytm.pl/tarta-z-rabarbaru-slodko-kwasne-wzmocnienie-odpornosci/

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments