Mąka, masło i jajko – każda tarta potrzebuje właśnie tych składników. Ważne są jednak proporcję: na każde 100 g masła przypadać będzie 1 jajko i 160 g mąki. Jeśli potrzebujemy większej niż przeciętnie tarty lub chcemy przykryć ją od góry dodatkową warstwą artystycznej mozaiki, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Im mniej będziemy ocieplać ciasto naszymi dłońmi, tym bardziej chrupiące ciasto ostatecznie otrzymamy. Niezależnie też od rodzaju tarty, warto gotowemu ciastu dać około 30 minut na leżakowanie w lodówce – dla nas będzie to czas na przygotowanie farszu.
W zasadzie tutaj mamy pełną dowolność. Możemy przygotować typową zapiekankę warzywno-mięsną, możemy sięgnąć po wersję wegetariańską np. z serem mozzarella lub też przygotować tartę na słodko. Ważne jest, aby zsynchronizować czas pieczenia. Samo ciasto będzie potrzebować około 40-50 minut na upieczenie, więc jeżeli naszym farszem są same warzywa i ser, który powinien się jedynie rozpuścić – warto na początku upiec przez około kwadrans samo ciasto.
Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z jajkiem, mąką i odrobioną soli. Mieszać do otrzymania jednolitego ciasta – schować do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć krótko z królikiem (zamarynowanym wcześniej w czosnku i majeranku). Po kilku minutach całość zdjąć z patelni i wrzucić na nią warzywa – dusić je przez około 5-7 minut, pod koniec doprawiając do smaku.
Ciasto wyłożyć na blasze do tarty (lub zwykłej okrągłej jeśli takiej nie mamy) – powinno przylegać do ścian naczynia. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Warzywa wymieszane z mięsem wyłożyć na lekko podpieczone ciasto, a na wierzch wysypać startą mozzarellę z jajkiem. Piec całość kolejne 30 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal: 575 kcal
B: 26 g
T: 30 g
W: 40 g
Polecam jeszcze nasz poprzedni przepis na tartę na słodko – tutaj w wersji z rabarbarem, ale teraz jesienią – możesz je spokojnie zamienić na jabłka czy gruszki: https://centrumalgorytm.pl/tarta-z-rabarbaru-slodko-kwasne-wzmocnienie-odpornosci/
/Aga