Masz pytanie? Napisz: kontekt@centrumalgorytm.pl

Wegetariańskie risotto z fasolki szparagowej

Wegetariańskie risotto z fasolki szparagowej

Fasolkę z powodzeniem można mrozić i wykorzystywać w kuchni przez cały rok. Nada się do zup, jako warzywny dodatek do dań głównych, a dzisiaj pokażemy z niej także risotto. 

Wbrew pozorom zrobienie dobrego risotto nie jest mocno skomplikowane, wymaga po prostu uwagi. Specjaliści powiedzą, że ważny jest rodzaj ryżu, ale tak naprawdę popularne odmiany, jak arborio czy basmati także nadadzą się do przygotowania przyzwoitej potrawy. 

Pamiętajmy, że tajemnicą dobrego risotto jest ciągłe dolewanie bulionu – bo chodzi nam o to, aby ryż bardziej dusić niż gotować.

U mnie ostatnio powstało risotto z fasolki szparagowej na warzywnym bulionie, a sekretnym składnikiem  było masło.  

Wege risotto z fasolki szparagowej (przepis na 3 porcje)

Składniki:

  • Fasolka szparagowa – 400 g
  • Cebula – 100 g – 1 sztuka
  • Kukurydza – 80 g – 0,5 szklanki
  • Ryż np. arborio – 100 g
  • Bulion warzywny – 500 ml – 2 szklanki
  • Masło – 50 g
  • Natka pietruszki, pieprz, sól

Wykonanie:

Na maśle podsmażyć krótko cebulę i dodać surowy ryż. Dusić około 3-4 minuty i podlać pierwszy raz połową szklanki bulionu. Wtedy dodać także fasolkę i przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować dodając co chwilę niewielką ilość bulionu do momentu, kiedy ryż i fasolka będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać także kukurydzę oraz natkę  pietruszki. Ponownie doprawić. 

Wartość odżywcza 1 porcji
Energia: 315 kcal
B: 8 g
T: 14 g
W: 39 g

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments