Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Naleśniki kukurydziane – uniwersalny przepis na bezglutenowe placki

Naleśniki kukurydziane – uniwersalny przepis na bezglutenowe placki

Boimy się często mąk bezglutenowych, bo są bardziej wymagające, a produkty z nich wytworzone często są zbyt kruche po wystudzeniu. Mamy na to sposób.

Przepis na naleśniki, który pokaże poniżej to 3 razy bez: 

BEZ glutenu

BEZ nabiału

BEZ cukru

Zwykła mąkę zamieniłam na mąkę kukurydzianą, mleko krowie na migdałowe, a cukier na erytrytol. Jak to wpłynęło na smak? Niezauważalnie. Tajemnica tkwi jednak w proporcjach, ponieważ zwyczajowo w przygotowaniu naleśników na każdą szklankę mąki przypada szklanka mleka i jedno jajko. W przypadku naleśników bez glutenu – musimy zwiększyć ilość jajek i dodać np. mąkę ziemniaczaną. Bez tego, naleśniki niemal z całą pewnością będą się kruszyć lub się nie zetną. 

W poniższym przepisie wymienić możesz dosłownie wszystko. Możesz użyć zwykłego mleka lub użyć innego roślinnego. Możesz sięgnąć po mąkę jaglaną czy gryczaną, a nawet ryżową. Od czasu do czasu zamiast części mąki ziemniaczanej, dodaj kakao, a otrzymasz naleśniki czekoladowe.

Czas na przepis…

Naleśniki kukurydziane – przepis uniwersalny

  • Mąka kukurydziana – 170 g – 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana – 30 g – 2 duże łyżki
  • Mleko migdałowe – 300 ml – 2 szklanki
  • Jajka – 120 g – 2 sztuki
  • Olej rzepakowy – 10 g – 1 łyżka
  • Erytrytol – 20 g – 2 łyżki (opcjonalnie)

Składniki wystarczy połączyć i smażyć na patelni beztłuszczowej. W przypadku potraw na słodko można dodać szczyptę cynamonu, a w wersji na słono pominąć słodzik.

 

Na zdjęciu, moim dodatkiem do naleśników kukurydzianych na słodko jest domowy krem czekoladowy i świeże, jesienne owoce. 

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments