Przepis na naleśniki, który pokaże poniżej to 3 razy bez:
BEZ glutenu
BEZ nabiału
BEZ cukru
Zwykła mąkę zamieniłam na mąkę kukurydzianą, mleko krowie na migdałowe, a cukier na erytrytol. Jak to wpłynęło na smak? Niezauważalnie. Tajemnica tkwi jednak w proporcjach, ponieważ zwyczajowo w przygotowaniu naleśników na każdą szklankę mąki przypada szklanka mleka i jedno jajko. W przypadku naleśników bez glutenu – musimy zwiększyć ilość jajek i dodać np. mąkę ziemniaczaną. Bez tego, naleśniki niemal z całą pewnością będą się kruszyć lub się nie zetną.
W poniższym przepisie wymienić możesz dosłownie wszystko. Możesz użyć zwykłego mleka lub użyć innego roślinnego. Możesz sięgnąć po mąkę jaglaną czy gryczaną, a nawet ryżową. Od czasu do czasu zamiast części mąki ziemniaczanej, dodaj kakao, a otrzymasz naleśniki czekoladowe.
Czas na przepis…
Składniki wystarczy połączyć i smażyć na patelni beztłuszczowej. W przypadku potraw na słodko można dodać szczyptę cynamonu, a w wersji na słono pominąć słodzik.
Na zdjęciu, moim dodatkiem do naleśników kukurydzianych na słodko jest domowy krem czekoladowy i świeże, jesienne owoce.
/Aga