W obecnych czasach nawet ten tradycyjny smalec wraca do łask – pomimo dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnie wpływających na gospodarkę lipidową organizmu – warto zapamiętać, że jest jednym z lepszych źródeł spożywczych witaminy D!
Stosowanie diet redukcyjnych i zdrowa dieta wcale nie muszą być związane z dużymi wyrzeczeniami, dlatego coraz częściej szuka się zamienników potraw eliminowanych z diety.
Dziś przedstawiamy Wam wegański smalec z białej fasoli – gwarantujemy zadowolenie nawet największych łasuchów! Przyznamy, że często osoby z naszego otoczenia nie zauważają różnicy w smaku – dopóki im o tym nie powiemy!
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę należy odcedzić, przepłukać i zblendować z dodatkiem przypraw. Jeśli korzystamy z suchych nasion należy je uprzednio namoczyć (dzień wcześniej i pozostawić na noc), następnie ugotować do miękkości, ostudzić i również zblendować.
Cebulkę należy pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle klarowanym- uważać, aby nie przypalić!
Jabłko obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do fasoli. Do masy dodać również usmażoną cebulkę. Spróbuj i dopraw do smaku.
Gotowe! Najlepiej jednak odstawić smalec do lodówki, aby wszystkie składniki mogły nabrać jeszcze większego aromatu.
Smacznego!