Do czego wykorzystujemy grzyby? U mnie w domu najczęściej pojawiały się one w zupie grzybowej i uszkach na Świętach. Dzisiaj chcę Wam pokazać, że można z nich wyczarować przepyszne danie z makaronem z dosłownie kilka minut.
Makaron gotujemy według przepisu. Grzyby moczymy przez około 4 h w wodzie. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na patelni, kiedy nabierze złotego koloru dodajemy grzyby. Po chwili dolewamy siemię lniane i po kilka łyżek wody z moczenia grzybów. Dusimy tak około 5 minut – ciągle dolewając wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z makaronem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Siemienia lnianego warto używać jako zamiennik śmietany i mąki. Siemię pod wpływem gotowania tworzy bowiem kleik, który zagęszcza każdy wywar.