Posiłki bez mięsa – nie tylko dla wegetarian!

Wielu z nas często chciałoby spróbować diety wegetariańskiej, jednak najczęściej szybko rezygnujemy, bo czujemy się zwyczajnie głodni przy posiłkach bez mięsa. Czy naprawdę jesteśmy na to skazani? Poniżej trzy przepisy na zdrowe i sycące dania bez mięsa.

OMLET ZE SZPINAKIEM

  • Jajka 120 g (2 sztuki)
  • Szpinak mrożony 110 g (0,5 szklanki)
  • Olej rzepakowy 13 g (1 łyżka)
  • Czosnek 10 g (2 ząbki)
  • Siemię lniane 2 g (0,5 łyżeczki)
  • Pieprz, sól 2 g (pół łyżeczki)
  • Chleb żytni 80 g (2 kromki)

Olej rozgrzać na patelni, dodać 1/4 opakowania szpinaku i dusić aż będzie gorący. W tym czasie doprawić, a następnie dodać ubite na puszystą pianę jajka i dokładnie wymieszać. Pozostawić na ogniu aż do ścięcia jajek. Na końcu dodać także kilka ziarenek siemienia lnianego. Podawać z 2 kromkami pieczywa.

LECZO Z PIECZARKAMI I KISZONYMI OGÓRKAMI

  • Pieczarki 60 g (3 sztuki)
  • Marchew 80 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 115 g (0,5 sztuki)
  • Ogórki kiszone 180 g (3 sztuki)
  • Cebula 105 g (1 sztuka)
  • Siemię lniane 2 g (0,5 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 13 g (1 łyżka)
  • Przecier pomidorowy 30 g (2 łyżeczki)
  • Kolendra 6 g (1 łyżeczka)
  • Papryka w proszku 2 g (1 łyżeczka)
  • Pieprz, sól 2 g (0,5 łyżeczki)
  • Makaron pełnoziarnisty/kasza gryczana/placki warzywne

Paprykę, ogórki kiszone i marchew pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule posiekać w paski i udusić na łyżce oleju. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodać resztę warzyw, siemię lniane i podlać wodą do wysokości warzyw. Dusić kilka minut aż warzywa nieco zmiękną. W czasie doprawić leczo i dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego. Podawać z makaronem, kaszą albo plackami np. ziemniaczanymi.

PASZTET Z SOCZEWICY

  • Soczewica czerwona 125 g (3/4 szklanki)
  • Marchew 160 g (2 sztuki)
  • Pietruszka, korzeń 80 g (1 sztuka)
  • Seler, korzeń 60 g (1 sztuka)
  • Cebula 105 g (1 sztuka)
  • Jajko 60 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 13 g (1 sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka)
  • Papryka w proszku 2 g (1 łyżeczka)
  • Imbir świeży 10 g (kawałek)
  • Czosnek 5 g (1 ząbek)
  • Liść laurowy, ziele angielskie po 2 sztuki
  • Pieprz, sól 2 g (0,5 łyżeczki)
  • Chili 2 g (1 łyżeczki)

Soczewice opłukać na sicie i zagotować w 2 szklankach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez około 15 minut aż soczewica się rozpadnie. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodać resztę warzyw i przyprawy. Dusić przez kilka minut aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć.

Ugotowaną soczewicę odsączyć i połączyć z łyżką koncentratu pomidorowego. Do puree dodać warzywa oraz jajka. Dobrze wymieszać. Masa będzie dość rzadka – jak na placki ziemniaczane. Taką masę wyłożyć do wąskiej blaszki z papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 3-40 minut. Przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.