Tłuszcze w diecie obok innych składników odżywczych – białek i węglowodanów stanowią bardzo ważny element diety. Często jednak słyszymy od Was, że podczas redukcji masy ciała stosujecie diety bardzo niskotłuszczowe. Co o tym myślimy? Nie jest to rozsądne rozwiązanie, a na dłuższą metę może być niebezpieczne.
Jaka jest więc rola tłuszczów w organizmie człowieka?
Nie bez znaczenia jest ilość i jakość spożywanego tłuszczu. Dbając o swoje zdrowie sięgajcie częściej po tłuszcze roślinne oraz tłuste ryby morskie – dzięki temu zadbacie o odpowiednią podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych, które świetnie spełniają funkcję opisane wyżej. Ważna jest także forma ich przetworzenia – większość tłuszczów nienasyconych bardzo źle reaguje na wysoką temperaturę, dlatego właśnie olej lniany do smażenia, margaryny roślinne i wiele innych tego typu produktów – tworzą tłuszcze trans, czyli tłuszcze mocno rakotwórcze, które nie szkodzą nam zaraz po ich spożyciu, a dopiero po latach kumulowania ich w organizmie.
Tłuszcze powinny stanowić około 25-30% zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. Znacznie obniżając spożycie tłuszczu narażacie się na wystąpienie niepożądanych objawów: problemów z pamięcią, koncentracją, gorszego samopoczucia, zaburzeń hormonalnych (w skrajnych przypadkach zatrzymania miesiączki u kobiet).
Zapamiętajcie cenną radę – jeśli traficie do dietetyka, który zaleci Wam mocne ograniczenie tłuszczu (oczywiście nie mówimy tu o rozległych zmianach chorobowych) – uciekajcie czym prędzej! Przywrócenie prawidłowej pracy rozregulowanego układu hormonalnego to nie taka prosta sprawa!
My, dietetycy Algorytmu, zawsze staramy się odpowiednio bilansować posiłki – dlatego na Waszych talerzach znajdują się dobre oleje, orzechy, nasiona, awokado i ryby.
Wybieraj swojego dietetyka świadomie! 😉 Zapraszamy do naszych Pakietów.