Ta druga to niby zwykła zielenina, ale prezentuje się na naszych talerzach wyśmienicie, a w dodatku jej smak jest o wiele łagodniejszy od rukoli. Jeżeli chodzi o wartość odżywczą: roszponka bogata jest w potas. To szczególnie ważne dla osób z wysokim ciśnieniem.
Poza tym w roszponkę można wyhodować w doniczce! Nie wymaga wybitnie żyznej gleby, sama skutecznie walczy z chwastami o składniki odżywcze. Szybko wyrasta i wystarczy tylko pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
Na sam początek, proponuję jednak zakupić roszponkę w sklepie i przekonać się do jej połączenia z żurawiną. Poniżej przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Pomidor i natkę kroimy w mniejsze kawałki. Łączymy z roszponką, żurawiną i pestkami lub orzechami. Sałatkę mieszamy z sosem z oleju lnianego, cytryny i ulubionych przypraw. Odpuszczamy tym razem miód w sosie, ponieważ to żurawina nada tutaj wyrazistości.