Ciasto: masło połączyć z suchymi produktami (mąka, otręby, kakao, przyprawy), dodać jogurt, żółtka jaj i miód. Zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Rozwałkować i wyłożyć na dużej blasze z papierem do pieczenia. Piec w temp. ok. 200 stopni przez około 15-20 minut.
Masa: grysik przygotować z mleka i kaszy manny (najlepiej najpierw rozpuścić kaszę w niewielkiej ilości zimnego mleka). Przygotować także galaretkę, najlepiej rozpuścić ją w 1 szklance wody. Po wystudzeniu grysiku, kiedy galaretka zacznie tężeć można utrzeć masło. Do niego dodajemy najpierw grysik, potem galaretkę – zawsze w małych porcjach.
Kruche ciasta posmarować powidłami wyłożyć masę. Przełożyć a na wierzchu wysypać nieco okruchów z ciasta połączonych na przykład z otrębami.
Pamiętaj tylko, że ciasto jest dość kaloryczne – z tego przepisu przygotujesz kilka porcji dla całej rodziny, a myślę, że wystarczy także dla sąsiadów.