Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Proste patenty dla odchudzenia kuchni!

Proste patenty dla odchudzenia kuchni!

Zdrowa dieta nie polega na jedzeniu bez tłuszczu, sosów czy smażenia. W końcu w życiu chodzi także o smak. Można jednak niektóre produkty przygotować w tradycyjny sposób, zamieniając tylko niektóre składniki na bardziej fit. 

Dzisiaj mam dla Was trzy patenty, które nie psują smaku potraw, ale odchudzają naszą tradycyjną, polską kuchnię. 

  1. Siemię lniane do zagęszczania
    1 łyżka siemienia lnianego, zalana 2 szklankami wody i gotowana około 15 minut – daje nam kleik, który idealnie nadaje się do zagęszczania naszych potraw – bez mąki i śmietany. Kleik z siemienia bardzo dobrze chłonie inne smaki, więc absolutnie nie będzie odczuwalny. Siemię w takiej formie będzie też troszczyć się o śluzówkę naszych jelit, co przydaje się przy problemach trawiennych, zmianach zapalnych jelit czy przy braku apetytu. 
  2. Sos na innej śmietanie lub jogurcie
    Dla inspiracji, dzisiaj na zdjęciu nieprażona kasza gryczana z sosem pieczarkowym i domową sałatką z ogórków. Co tutaj możemy zmienić? Oczywiście sosu pieczarkowego nie przygotujemy na samym jogurcie – ten smak mógłby zupełnie nie przypominać smaku sosu, który znamy. Możemy natomiast nie używać słodkiej śmietanki 30% lub kwaśnej śmietany 18%, a zrobić mix śmietany 12% z jogurtem greckim. Smak pozostanie identyczny, a możemy na tym oszczędzić około 50 kcal. Jeśli podobny patent zastosujemy kupując np. serek light lub mozzarellę z obniżoną zawartością tłuszczu – możemy bez wysiłku stworzyć już całkiem niezłą redukcję. 
  3. Krótkie odsmażenie zamiast głębokiego tłuszczu
    Tutaj nie chodzi już o samą kaloryczność, ale głównie o wartość odżywczą produktów. Podczas długiego smażenia i pod wpływem wysokich temperatur powstają duże ilość tłuszczów trans – bardziej szkodliwych dla naszego zdrowia niż jakiekolwiek inne kwasy tłuszczowe. Odpowiedzialne są w naszym organizmie za tworzenia przewlekłych stanów zapalnych i po latach prowadzą do cukrzycy typu II, chorób serca, depresji nowotworów. Krótkie obsmażenie mięsa i dalszego jego duszenie w choćby niewielkiej ilości wody – powoduje, że ograniczamy produkcję tłuszczów trans. Poza tym, pieczenie dodaje wyjątkowego smaku potrawom – może warto trochę częściej o nim pomyśleć. 

 

Bibliografia:

ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3 (52), 5 – 14

Postepy Hig Med Dosw (online), 2010; 64: 650-658 www.phmd.pl e-ISSN 1732-2693

„Acta Salutem Scientiae” nr 1/2019, s. 41-51. Monika Dąbkowska

 

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments