Pomysł na obiad, kiedy nie ma czasu i pomysłu. Smakować może za każdym razem inaczej, a sekretem jest tutaj doprawienie. Dzisiaj typowo po polsku.
Potrawka z ciecierzycy po polsku (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- Ciecierzyca w puszce – 170 g – 1 szklanka
- Pomidory z puszki/domowy ketchup – 250 g – 1 szklanka
- Cebula – 100 g- 1 sztuka
- Pomidor – 160 g- 1 sztuka
- Kukurydza z puszki – 100 g- 0,5 szklanki
- Olej rzepakowy – 10 g – 1 łyżka
- Kasza gryczana biała – 100 g
- Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sól, natka pietruszki, koper, lubczyk
Wykonanie:
Kaszę ugotować przez 12 minut w wodzie bez woreczka. Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać pomidory lub domowy ketchup i odsączoną ciecierzycę. Dusić 2-3 minuty i dodać pomidora pokrojonego w kostkę oraz kukurydzę. Dusić kolejne 5 minut i doprawić do smaku. Podawać z ugotowaną kaszą.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal: 410 kcal
B: 17 g
T: 8 g
WW: 75 g
/Aga
