Olej rozgrzać na patelni, dodać 1/4 opakowania szpinaku i dusić aż będzie gorący. W tym czasie doprawić, a następnie dodać ubite na puszystą pianę jajka i dokładnie wymieszać. Pozostawić na ogniu aż do ścięcia jajek. Na końcu dodać także kilka ziarenek siemienia lnianego. Podawać z 2 kromkami pieczywa.
Paprykę, ogórki kiszone i marchew pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule posiekać w paski i udusić na łyżce oleju. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodać resztę warzyw, siemię lniane i podlać wodą do wysokości warzyw. Dusić kilka minut aż warzywa nieco zmiękną. W czasie doprawić leczo i dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego. Podawać z makaronem, kaszą albo plackami np. ziemniaczanymi.
Soczewice opłukać na sicie i zagotować w 2 szklankach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez około 15 minut aż soczewica się rozpadnie. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodać resztę warzyw i przyprawy. Dusić przez kilka minut aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć.
Ugotowaną soczewicę odsączyć i połączyć z łyżką koncentratu pomidorowego. Do puree dodać warzywa oraz jajka. Dobrze wymieszać. Masa będzie dość rzadka – jak na placki ziemniaczane. Taką masę wyłożyć do wąskiej blaszki z papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 3-40 minut. Przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.