Rok 2018 był rekordowy, a statystyki pokazały, że przeciętny Polak zjadł ponad 62 kg mięsa w ciągu roku! Całe szczęście w ostatnich dwóch latach odnotowujemy spadek – co prawda nie są to jeszcze zadowalające cyfry, ale wygląda to znacznie lepiej. Obecna pandemia zachęciła ponad 1/4 społeczeństwa do ograniczenia spożycia mięsa. Z czego to wynika? Być może Polacy podczas “nudnej” kwarantanny zaczęli bardziej dbać o swój styl życia?
Pamiętaj, że zalecane jest spożycie mięsa w ilości maksymalnie 0,5 kg tygodniowo. Oczywiście mięso jest świetnym źródłem białka, które pełni funkcje budulcowe, regeneracyjne i wiele innych w organizmie. Jednak, czy tylko ten produkt jest bogaty w białko? Nic bardziej mylnego!
Produkty białkowe w diecie, które możesz stosować jako zamiennik mięsa:
Dlaczego powinieneś ograniczyć spożycie mięsa?
A teraz zastanów się… jak wyglądał Twój ostatni tydzień? Ile razy w tygodniu zjadłeś mięso? Czy zdarzyło Ci się zjeść rybę lub strączki? Czy Twoja dieta jest urozmaicona?
Pozostawiam to do Twojej refleksji!
/Patka