Dziś u mnie na talerzu tradycyjne placki ziemniaczane, do których dodałam cukinię. Dzięki temu zmniejszasz kaloryczność takich placków, ale również wzbogacasz je w wartości odżywcze – brzmi świetnie, prawda?
Pamiętaj, że cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich potraw, ponieważ wykazuje działanie wyziębiające. Będzie to lekkie ukojenie przy obecnych upałach!
Składniki:
+ dodatki:
Wykonanie:
Ziemniaki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce. Dodać pokrojoną cebulkę oraz natkę pietruszki. Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć lub piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia (w przypadku tej opcji – dodać olej do masy ziemniaczanej). Zjeść z świeżym pomidorem i serem mozzarella.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
E: 494 kcal
B: 16 g
T: 24 g
W: 56 g
Smacznego!
/Patka