Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Placki ziemniaczane z cukinią – szybki obiad!

Placki ziemniaczane z cukinią – szybki obiad!

Sezon na cukinię trwa, dlatego warto stosować ją w swojej kuchni. Pomysłów na nią jest wiele, możesz również „odświeżyć” stare przepisy i dodać do nich cukinię! 

 

Dziś u mnie na talerzu tradycyjne placki ziemniaczane, do których dodałam cukinię. Dzięki temu zmniejszasz kaloryczność takich placków, ale również wzbogacasz je w wartości odżywcze – brzmi świetnie, prawda? 

Pamiętaj, że cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich potraw, ponieważ wykazuje działanie wyziębiające. Będzie to lekkie ukojenie przy obecnych upałach! 

 

Placki ziemniaczane z cukinią (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • Ziemniaki – 400 g – 4 średnie sztuki
  • Cukinia – 250 g – 1 sztuka 
  • Jajko – 50 g – 1 sztuka
  • Cebula – 50 g – 1/2 sztuki
  • Pietruszka, liście – 12 g – 1 łyżka posiekanej
  • Mąka orkiszowa – 30 g – 2 łyżki
  • Olej rzepakowy – 30 g – 3 łyżki 
  • Sól, pieprz

+ dodatki: 

  • Mozzarella – 60 g – 1/2 kulki
  • Pomidor – 160 g – 1 sztuka 

 

Wykonanie: 

Ziemniaki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce. Dodać pokrojoną cebulkę oraz natkę pietruszki. Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć lub piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia (w przypadku tej opcji – dodać olej do masy ziemniaczanej). Zjeść z świeżym pomidorem i serem mozzarella. 

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji: 

E: 494 kcal 

B: 16 g 

T: 24 g 

W: 56 g

 

Smacznego! 

 

/Patka

 

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments