Dziś coś dla zwolenników śniadań na słodko – choć ja osobiście częściej wybieram te słone potrawy – chętnie wracam do tego przepisu. Omlet sernikowy – smakuje jak sernik, a przy tym jest idealnym wyborem na zdrowe i urozmaicone śniadanie!
Poniżej wrzucam Wam przepis na pysznego sernikowego omleta, który zagości na dłużej u wszystkich zwolenników tego serowego ciasta.
Omlet sernikowy – przepis na 1 porcję:
Składniki:
- ser twarogowy półtłusty – 80 g
- banan – 60 g – 1/2 sztuki (najlepiej dojrzały)
- mąka – 2 łyżki (u mniej jaglana, ale możesz użyć każdej innej)
- jajko – 1 sztuka
- mleko lub woda – 1/2 łyżki do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- proszek do pieczenia – szczypta
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia – 1 łyżka
+ dodatki: owoce/ masło orzechowe/ jogurt/ dżem
U mnie: pozostałe pół banana rozgniecione z masłem orzechowym i maliny.
Wykonanie:
- Banana rozgnieść widelcem razem z twarogiem.
- Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać mleko lub wodę. Konsystencja powinna być niezbyt lejąca.
- Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto i smażyć na mniejszym ogniu z dwóch stron.
- Omleta zjeść z ulubionymi dodatkami.
Wartość energetyczna omleta bez dodatków:
E: 360 kcal
B: 22 g
T: 19 g
W: 31 g
Smacznego!
/Patka
