Maja mnóstwo antyoksydantów, dlatego będą działać przeciwnowotworowo, przeciwmiażdzycowo i przeciwudarowo, ale także wspomagać piękny wygląd skóry. Będą także wspierać dobry wzrok i nawadniać organizm, czyli generalnie działać mocno przeciwzapalnie na nasz organizm. Truskawki – te kochane w naszym kraju owoce trzeba jednak kupować rozsądnie, bo jak w każdej branży nie brakuje osób, które chcą nas oszukać.
W uprawach ekologicznych często korzysta się z oborników i nawozów z roślin zielonych. Służy to głównie poprawie jakości gleby i odżywieniu sadzonek, aby miały dostęp do wszelkich potrzebnych im minerałów. Zwykle jednak nie wygląda to tak pięknie – często do nawożenia truskawek do gleby używa się saletry – głównie wapniowej i amonowej. I to właśnie te dodatki sprawiają, że truskawki na targu wyglądają pięknie, są zawsze równe, jędrne i pachnące. Problem polega na tym, że pod wpływem różnych okoliczności – choćby nadmiernego nawożenia saletrą – azotan z saletry zaczynają przekształcać się w azotyny. Azotany same w sobie są nieszkodliwe dla organizmu człowieka, ale po przekształceniu w azotyny stają się mocno toksyczne. Azotyny mają duże powinowactwo (podobieństwo) do barwnika naszej krwi – hemu – i tworzenia methemoglobiny, która nie może przenosić tlenu w organizmie. Ponadto, azotyny drażnią błony śluzowe przewodu pokarmowego, uszkadzają wątrobę a nawet krwawienia z jelit. Azotyny tworzą też nitrozaminy, które mają udowodnione działanie rakotwórcze. Są oczywiście skrajne przypadki, ale na azotyny narażeni jesteśmy codziennie w wielu różnych składnikach odżywczych: warzywach, owocach, mięsie, wędlinach itd. W produktach z gospodarstw ekologicznych zawartość azotanów i azotynów jest nawet o 50% niższa. Nie wiemy jeszcze dokładnie, jakie działanie na organizm ma długa ekspozycja na niewielkie dawki azotynów, ale możemy przypuszczać, że nie jest to nic dobrego.
Dbajmy o swoje zdrowie, nie dajmy się oszukać i nie bójmy się próbować. Jeśli sprzedawca nie pozwala nam spróbować owocu – może powinien być to dla nas sygnał?
Bibliografia:
Rembiałkowska E. Żywienie i żywność ekologiczna. Wiad Zielar 2000, 42: 6-8
Mizak L.Żywność ekologiczna, żywność certyfikowana.Żyw
Człow 2009, 36: 630-639
Lairon D. Nutritional quality and safety of organic food:
a review. Agron Sustain Dev 2010, 30: 33-41