1. Wymieniaj płatki
Nie tylko płatki owsiane nadają się do śniadaniowej owsianki. Możesz także wybrać lżejsze płatki jaglane czy ryżowe. Od czasu do czasu warto także zjeść kaszę jaglaną lub ryż – jeśli tylko masz akurat kwadrans na ich ugotowanie.
2. Mieszaj owoce
Owsiankę często jemy z jabłkiem czy bananem, ale tak naprawdę każdy owoc nada się do śniadania. Wiosną niech to będą truskawki, latem śliwki i borówki, a jesienią gruszki i kiwi. Możesz też użyć egzotycznych owoców i tylko jako dodatek traktować porcję płatków zbożowych.
3. Pamiętaj o łączniku
W formie jogurtu (naturalnego lub greckiego), mleka (najlepiej roślinnego) czy nawet soku np. pomarańczowym, na którym ugotujesz kaszę jaglaną.
4. Dodatek tłuszczowy
Ciekawym urozmaiceniem jest dodatek orzechów, wiórek kokosowych, nasion chia czy siemienia lnianego. Dodadzą one nieco kaloryczności, ale też smaku.
Pamiętaj, że przygotowanie owsianki nie wymaga gotowania płatków, ale może to być pewien sposób na urozmaicenie posiłku. Korzystaj z wielu sezonowych produktów, a codziennie otrzymasz zupełnie inne śniadanie.
Przygotowanie: owoce pokrój, wymieszaj z płatkami i wiórkami, a na końcu polej jogurtem.
Wartość odżywcza:
Kcal: 359 kcal
B: 10 g
T: 10 g
W: 59 g