Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Makaron i szpinak w roli głównej – szybki pomysł na obiad!

Makaron i szpinak w roli głównej – szybki pomysł na obiad!

Szybki obiad, który świetnie sprawdzi się, gdy brak Ci pomysłu. Ponadto sam szpinak, jak już wcześniej wielokrotnie wspominałyśmy zawiera wiele cennych składników, co pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie. 

 

Każdemu z Nas zdarzają się takie dni, kiedy nie mamy ochoty na długie “stanie przy garnkach” i gotowanie. Czasem natłok codziennych obowiązków powoduje, że nie dojadamy lub jemy mało wartościowe, śmieciowe posiłki. 

 

Jednak my – dietetycy, chcemy udowodnić Wam, że dieta nie musi być nudna i zarazem trudna. Istnieje wiele szybkich, a zarazem zdrowych przepisów, które możesz wykorzystywać w swojej kuchni. Jednym z takich dań jest makaron ze szpinakiem. Czas przygotowania to około 10-15 minut (najdłużej schodzi ugotowanie makaronu). My często wykorzystujemy takie przepisy w swojej kuchni – Ty też spróbuj! 

 

Makaron ze szpinakiem – zrób to sam! Poniżej przepis na jedną porcję, jednak dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie makaronu minimum na 2 porcje. 

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty – 80 g 
  • Szpinak (u Nas mrożony, natomiast możesz użyć świeżego) – 150 g 
  • Olej rzepakowy – 10 g – 1 łyżka 
  • Ser Feta – 30 g 
  • Czosnek – 5 g – 1 ząbek 
  • Papryka czerwona – 40 g 

Wykonanie: 

  1. Makaron ugotować. 
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dusić na małym ogniu, aż zrobi się gładka masa.
  3. Szpinak przyprawić do smaku – solą i pieprzem. Dodać pokrojoną fetę. 
  4. Makaron wymieszać ze szpinakiem. My dodałyśmy paprykę – natomiast modyfikacji może być wiele. 

Wartość odżywcza: 

E = 499 kcal

B = 20 g 

T = 19 g 

W = 58 g 

Smacznego! 

 

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments