Szybki obiad, który świetnie sprawdzi się, gdy brak Ci pomysłu. Ponadto sam szpinak, jak już wcześniej wielokrotnie wspominałyśmy zawiera wiele cennych składników, co pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Każdemu z Nas zdarzają się takie dni, kiedy nie mamy ochoty na długie “stanie przy garnkach” i gotowanie. Czasem natłok codziennych obowiązków powoduje, że nie dojadamy lub jemy mało wartościowe, śmieciowe posiłki.
Jednak my – dietetycy, chcemy udowodnić Wam, że dieta nie musi być nudna i zarazem trudna. Istnieje wiele szybkich, a zarazem zdrowych przepisów, które możesz wykorzystywać w swojej kuchni. Jednym z takich dań jest makaron ze szpinakiem. Czas przygotowania to około 10-15 minut (najdłużej schodzi ugotowanie makaronu). My często wykorzystujemy takie przepisy w swojej kuchni – Ty też spróbuj!
Makaron ze szpinakiem – zrób to sam! Poniżej przepis na jedną porcję, jednak dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie makaronu minimum na 2 porcje.
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty – 80 g
- Szpinak (u Nas mrożony, natomiast możesz użyć świeżego) – 150 g
- Olej rzepakowy – 10 g – 1 łyżka
- Ser Feta – 30 g
- Czosnek – 5 g – 1 ząbek
- Papryka czerwona – 40 g
Wykonanie:
- Makaron ugotować.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dusić na małym ogniu, aż zrobi się gładka masa.
- Szpinak przyprawić do smaku – solą i pieprzem. Dodać pokrojoną fetę.
- Makaron wymieszać ze szpinakiem. My dodałyśmy paprykę – natomiast modyfikacji może być wiele.
Wartość odżywcza:
E = 499 kcal
B = 20 g
T = 19 g
W = 58 g
Smacznego!
