Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Maffinki z orzechami i śliwkami

Maffinki z orzechami i śliwkami

Maffinki to sposób na ukrycie zdrowych składników nie tylko u dzieci. My dorośli często także mamy ochotę na małe co nieco, a te małe przekąski wcale nie muszą być niezdrowe.

Maffinki z orzechami i śliwkami

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • niecała szklanka mąki pszennej (np. razowej)
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • kilka dojrzałych śliwek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon, kardamon, imbir

Wykonanie:
Płatki i orzechy miksujemy na pył. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej oraz przyprawy korzenne. Mieszamy – ciasto musi być dość gęste. Foremkę do maffinek wykładamy papierowymi foremkami i wlewamy po 2 łyżki ciasta. Później kładziemy pokrojone w paski śliwki i zalewamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu kładziemy po jednym pasku śliwek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

Maffinki rewelacyjnie pachną jesienią, a z wczesnymi jabłkami smakują wyśmienicie! U mnie wyszły w wersji „mini”, ale tylko dlatego, że użyłam wyjątkowo dużo śliwek.

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments