Masz pytanie? Napisz: kontekt@centrumalgorytm.pl

Krem z dyni – jesień na talerzu!

Krem z dyni – jesień na talerzu!

Pogoda w ostatnich dniach nie rozpieszcza… czuć zbliżającą się jesień. Najlepszym sposobem, aby ją przyjąć jest krem z dyni – świetnie nada się na dopełnienie posiłku obiadowego lub kolację. 

 

Dynia – oprócz tego, że świetnie wygląda i nadaje piękny kolor naszym potrawom ma również wiele cennych właściwości. 

Czy wiesz, że dynia składa się w 90% z wody – dlatego świetnie wpływa na cerę i stan nawodnienia. Ponadto zawiera antyoksydanty (witaminy A, E, C) – które wspierają układ odpornościowy, ale również mają wpływ na stan naszej skóry. 

 

1 szklanka gotowanej dyni to witamina A w ilości ponad 200% dziennego zapotrzebowania!

 

Przyznam szczerze, że sama nie przepadam za zupami ze względu na to, że ciężko wkomponować mi je w swój jadłospis. Zupy czyste często mają za niską wartość energetyczną, aby traktować je jako samodzielny posiłek. Inaczej jest z zupami krem – tutaj możemy wzbogacić takie zupy kaszą, strączkami, produktami nabiałowymi, aby zwiększyć wartość odżywczą. Dlatego polecam je spożywać na kolację lub podwieczorki.

 

Przepis na krem z dyni (z tego przepisu około 2 porcje)

Składniki:

  • Dynia – około 750 g – 1/2 małej sztuki
  • Ziemniaki – 200 g – 2 sztuki
  • Marchew – 90 g – 2 sztuki 
  • Masło klarowane – 15 g – 1 łyżka
  • Czosnek – 10 g – 2 ząbki
  • Cebula – 100 g – 1 sztuka
  • Chleb żytni razowy – 70 g – 2 kromki (na grzanki) 
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne 

Wykonanie:

  1. Dynię, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. 
  2. Na maśle klarowanym zeszklić rozdrobnioną cebulę i czosnek. Dodać do pozostałych warzyw. Gotować jeszcze kilka minut. 
  3. Ważne, aby wody w garnku nie było zbyt dużo, mniej więcej do poziomu warzyw – aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję kremu.
  4. Po tym czasie zmiksować warzywa, przyprawić. 
  5. Chleb pokroić w małe kwadraciki, przyprażyć na suchej patelni. Gotowe!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

E= 372 kcal, B= 9,5 g, T= 8,5 g, W= 69 g

 

A wy? Lubicie zupy?

 

/Patka

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments