Jest na pewno dobrym źródłem wszystkich minerałów zasadowych, głownie wapnia, magnezu czy potasu. Tych minerałów kalarepa nie traci podczas odróbki termicznej. Zawiera też spore ilości witaminy C i związków organicznych o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym. Kalarepa jest także mniej wzdymająca niż większość warzyw kapustnych.
Ale dość teorii, bo choć ta jest ważna, czas sprawdzić, co z kalarepą możemy zrobić:
My dzisiaj chcemy Was przekonać, że także liście mogą przydać się w kuchni, stąd pomysł na sałatkę:
Kalarepę porwać lub pokroić na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w półplasterki i połączyć razem wszystkie warzywa. Z jogurtu, majonezu i przypraw (warto użyć czosnku świeżego), przygotować sos i wymieszać go z warzywami. Na talerzu sałatkę posypać kiełkami i grubo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.
Wartość energetyczna: 322 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 38 g