Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Kalarepa – zapomniane warzywo, które zjesz w całości!

Kalarepa – zapomniane warzywo, które zjesz w całości!

Smakuje, jak kapusta, ale nie musisz rozdzielać jej na liście. Nada się i na surowo i do obiadu. Kalarepa – przypomnijmy sobie, jak jeść i co zrobić z tego warzywa.

Jest na pewno dobrym źródłem wszystkich minerałów zasadowych, głownie wapnia, magnezu czy potasu. Tych minerałów kalarepa nie traci podczas odróbki termicznej. Zawiera też spore ilości witaminy C i związków organicznych o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym. Kalarepa jest także mniej wzdymająca niż większość warzyw kapustnych.

Ale dość teorii, bo choć ta jest ważna, czas sprawdzić, co z kalarepą możemy zrobić: 

  1. Nada się do sałatki lub surówki
  2. Będzie dodatkiem do zupy jarzynowej lub kremu
  3. Przygotujemy z niej sok
  4. Schrupiemy ją, jak marchewkę
  5. Możemy ją też faszerować

My dzisiaj chcemy Was przekonać, że także liście mogą przydać się w kuchni, stąd pomysł na sałatkę:

Szybka sałatka z liśćmi kalarepy:

  • Mix sałat – 2 garści
  • Kalarepa, liście – 3 sztuki
  • Ogórek gruntowy – 2 sztuki
  • Kiełki brokuła – 2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 50 g
  • Majonez – 10 g
  • Bułka pełnoziarnista – 60 g
  • Pieprz czarny i cytrynowy, czosnek

Kalarepę porwać lub pokroić na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w półplasterki i połączyć razem wszystkie warzywa. Z jogurtu, majonezu i przypraw (warto użyć czosnku świeżego), przygotować sos i wymieszać go z warzywami. Na talerzu sałatkę posypać kiełkami i grubo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Wartość energetyczna: 322 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 38 g

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments