Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Jaglane ciasto z truskawkami – tylko 6 składników!

Jaglane ciasto z truskawkami – tylko 6 składników!

Wydaje się skomplikowane i drogie, ale w rzeczywistości jest łatwe i tanie. Biszkopt z truskawkami to już klasyka, u nas dzisiaj w wersji lżejszej – nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu – z mąką jaglaną. 

Jaglane ciasto z truskawkami (przepis na 8 porcji)

Składniki:

  • Jajka – 5 sztuk
  • Mąka jaglana/płatki jaglane – 90-100 g
  • Ksylitol/erytrytol – 5 łyżek 
  • Olej rzepakowy – 30 g
  • Truskawki – 300-400 g – około 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 5 g

Wykonanie: 

Jeśli używasz płatków jaglanych – zmiksuj je dokładnie blenderem do uzyskania proszku. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając powoli cukier. Wymieszać z żółtkami i olejem. Następnie dodać mąką jaglaną i proszek do pieczenia. 

Ciasto wylać na blachę o wymiarach 21×25 cm. Truskawki podzielić na połówki i wykładać dość luźno na ciasto (jeśli użyjesz ich zbyt dużo – ciasto nie urośnie). Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. 

 

Wartość odżywcza 1 z 8 porcji:

E = 145 kcal
B = 6 g
T = 8 g
WW = 12 g

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments