Zupełnie podstawowe są w zasadzie dwa składniki, czyli jajka i mąką/płatki/wiórki. Ten drugi składnik możemy za każdym razem wymieniać pamiętając, że w 90% przypadków na 1 jajko przypadać będzie 1 łyżka mąki lub jej zamiennika.
Idealny omlet to omlet puszysty. Jak go przygotować? Powoli. To znaczy, że jeżeli czas nam na to pozwala, najlepiej przygotować omlet jak biszkopt, ubijając oddzielnie białka na sztywno, a następnie dodając żółtka i dodatki. W skróconej wersji, uda się także ubicie całych jajek na dość puszystą masę.
To zależy. Im mniej wodniste warzywo lub owoc tym mniej będziemy musieli natrudzić się w przygotowaniu idealnego śniadania. Dlatego pomidory, mrożone borówki czy truskawki mogą rozwodnić omlet, natomiast papryka, cebula, plastry jabłka czy świeże borówki z powodzeniem możemy wymieszać z gotową masą przed usmażeniem.
Białka ubić na sztywną pianę. Do gotowych jaj dodać żółtko, mąkę i rozgnieciony banan. Na patelni rozgrzać olej i wylać całą masę. Smażyć z jednej strony około 4-5 minut, a następnie z drugiej strony dodatkową minutę lub dwie. Na gotowym omlecie wysypać opłukane borówki.
Wartość odżywcza:
Kcal: 350 kcal
B: 12 g
T: 12 g
WW: 53 g
/Aga