Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Idealny omlet? Wypróbuj ten przepis!

Idealny omlet? Wypróbuj ten przepis!

Często jedyny punkt wspólny przepisów na omlety to jajka, natomiast można przygotowywać różne omlety na podstawie tych samych proporcji. Jak zrobić zawsze idealny omlet? Zobaczcie!

Podstawowe składniki

Zupełnie podstawowe są w zasadzie dwa składniki, czyli jajka i mąką/płatki/wiórki. Ten drugi składnik możemy za każdym razem wymieniać pamiętając, że w 90% przypadków na 1 jajko przypadać będzie 1 łyżka mąki lub jej zamiennika. 

Spokój w przygotowaniu

Idealny omlet to omlet puszysty. Jak go przygotować? Powoli. To znaczy, że jeżeli czas nam na to pozwala, najlepiej przygotować omlet jak biszkopt, ubijając oddzielnie białka na sztywno, a następnie dodając żółtka i dodatki. W skróconej wersji, uda się także ubicie całych jajek na dość puszystą masę. 

Dodatki w środku czy na zewnątrz?

To zależy. Im mniej wodniste warzywo lub owoc tym mniej będziemy musieli natrudzić się w przygotowaniu idealnego śniadania. Dlatego pomidory, mrożone borówki czy truskawki mogą rozwodnić omlet, natomiast papryka, cebula, plastry jabłka czy świeże borówki z powodzeniem możemy wymieszać z gotową masą przed usmażeniem. 

 

Omlet z bananem i borówkami (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • Jajko – 4 sztuki – 240 g
  • Mąka orkiszowa – 4 łyżki – 40 g
  • Banan – 1 sztuka – 120 g
  • Borówka amerykańska – 2 szklanki – 280 g
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka – 10 g

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Do gotowych jaj dodać żółtko, mąkę i rozgnieciony banan. Na patelni rozgrzać olej i wylać całą masę. Smażyć z jednej strony około 4-5 minut, a następnie z drugiej strony dodatkową minutę lub dwie. Na gotowym omlecie wysypać opłukane borówki.

Wartość odżywcza:
Kcal: 350 kcal
B: 12 g
T: 12 g
WW: 53 g

 

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments