Często słyszymy od Was, że nie macie możliwości odżywiać się zdrowo, ponieważ w okresie letnim jest zbyt dużo pokus – imprezy rodzinne, plenerowe, grill. Jednak czy aby na pewno jest to dobra wymówka? Wcale nie trzeba zamykać się w domu, aby jeść zdrowo – wystarczy do wszystkiego podejść z rozsądkiem.
Sezon na grillowanie trwa – jednak czy zawsze grill lub impreza rodzinna musi być ostatnim dniem zdrowego odżywiania? Wszystko zależy od Ciebie. Mamy kilka wskazówek, jak poradzić sobie na diecie w takich sytuacjach.
- Przede wszystkim należy trzymać się kluczowej zasady – aby była możliwa redukcja masy ciała, musi być ujemny bilans energetyczny. Co to oznacza? Po prostu musisz dostarczać mniej energii z pożywieniem, niż Twój organizm zużywa w ciągu dnia. A więc odpowiednie wkomponowanie dodatkowych posiłków do jadłospisu jest bardzo ważne.
- Sam przygotuj potrawy i mięso na grilla. Zrezygnuj z gotowych marynat, które często zawierają dodatkowe i niepotrzebne składniki. Przede wszystkim chodzi tutaj o unikanie nadmiernej ilości glutaminianu sodu w gotowych produktach. Jak więc przygotować mięso? To banalnie proste – kup surowe mięso (najlepiej w sklepie mięsnym) – wsmaruj w niego oliwę, dodaj sól, pieprz, paprykę i ulubione zioła. Mięso gotowe! Pamiętaj również, że powinieneś wybierać te “chudsze” mięsa – czyli np. dobrej jakości mięso drobiowe. Natomiast jeśli raz na jakiś czas zjesz steka wołowego lub karkówkę – nie miej wyrzutów sumienia i działaj dalej.
- Jeśli masz niekontrolowaną ochotę zjeść kiełbasę – zadbaj o jej jakość. Wybierz produkt z największą zawartością mięsa, do jakiego masz dostępność. Po pierwsze – smakowitość jest dużo lepsza, a po drugie – unikasz spożycia niepotrzebnych dodatków.
- Pamiętaj o warzywach w trakcie grillowania. Możesz zjeść je w formie sałatki, na surowo lub ugrillować w ziołach, podobnie jak mięso. Nie pomijaj tego punktu! Dobrym rozwiązaniem jest również zacząć spożywanie posiłku od sałatki warzywnej – w ten sposób będziesz w stanie zaspokoić pierwsze pragnienie i zjesz mniej wysokokalorycznych przekąsek.
- Pilnuj mięsa i warzyw na grillu – zbyt długa obróbka termiczna na grillu powoduje powstawanie rakotwórczych substancji – a więc jedzenie przypalonych i czarnych produktów wcale nie jest zdrowe. I nie wmawiaj sobie, że im dłuższe grillowanie, tym mniejsza zawartość tłuszczu w kiełbasie 🙂
- Zrezygnuj z gotowych sosów – zrób go sam, na bazie jogurtu naturalnego – w ten sposób przyrządzisz świetny dip czosnkowy, który posmakuje nie tylko tym osobom na diecie.
- Płyny na grillu – to również ważny aspekt. Często imprezom plenerowym towarzyszy alkohol – a to powoduje większą ilość dostarczanej energii w postacie niekoniecznie zdrowych składników. Kontroluj to. Osoba na diecie również okazjonalnie może sięgnąć po alkohol, jednak jeśli okazja trafia się częściej niż 2 razy w tygodniu – czas pomyśleć, co tak naprawdę jest dla Ciebie ważne.
To tylko kilka najważniejszych zasad, jakich powinieneś przestrzegać na grillu, czy innej imprezie plenerowej chcąc dbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Podchodź do wszystkiego z rozsądkiem, a gwarantujemy, że dieta będzie nawykiem, a nie tylko chwilową przygodą.
Chcesz wiedzieć więcej? Bądź zacząć przygodę o piękną sylwetkę bez niepotrzebnych wyrzeczeń? Jesteśmy do Twojej dyspozycji!
