Masz pytanie? Napisz: kontekt@centrumalgorytm.pl

Fasolka szparagowa – szybka letnia zupa!

Fasolka szparagowa – szybka letnia zupa!

Najczęściej jedyne na, co mamy czas to przygotowanie jej gotowanej z masłem i bułką. Nie jest to oczywiście najgorsze, co możemy wybrać, ale czy nie jest tego zbyt dużo? Tym bardziej, kiedy pożywną zupę przygotujemy w dosłownie 20 minut. 

W tradycyjnej wersji bułkę tartą warto zamienić choćby na kaszę manną – aby podnieść wartość odżywczą posiłku. Poza tym, fasolka doskonale zasmakuje tez z lekkim jogurtowym lub czosnkowym sosem. 

Ale wróćmy do zupy – ma ona dosłownie dwa główne składniki. Reszta to magiczne dodatki, które powodują, że smakuje ona dość orientalnie jest sycąca. Spróbujcie, póki jeszcze mamy dostęp do świeżej fasolki.

Śmietankowa zupa z fasolki szparagowej (przepis na 3 porcje)

Składniki:

  • Fasolka szparagowa – 300 g
  • Ziemniaki, młode – 500 g
  • Bulion warzywny – 400 ml
  • Śmietana 18% – 20 g – 1 łyżka
  • Jogurt grecki – 40 g – 2 łyżki
  • Koper – 20 g
  • Curry, czosnek, pieprz, sól

Wykonanie:

Fasolkę pokroić w mniejsze części, ziemniaki w kostkę. Podsmażyć 3-4 minuty w na maśle i oliwie. Następnie zalać bulionem i dodatkową szklanką wody. Gotować około 15 minut do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i curry. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i podprawić zahartowaną śmietanką wymieszaną z jogurtem.  

Wartość odżywcza dla 1 porcji
Kcal: 250 kcal
B: 8 g
T: 8 g
WW: 37 g

/Aga

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments