W tradycyjnej wersji bułkę tartą warto zamienić choćby na kaszę manną – aby podnieść wartość odżywczą posiłku. Poza tym, fasolka doskonale zasmakuje tez z lekkim jogurtowym lub czosnkowym sosem.
Ale wróćmy do zupy – ma ona dosłownie dwa główne składniki. Reszta to magiczne dodatki, które powodują, że smakuje ona dość orientalnie jest sycąca. Spróbujcie, póki jeszcze mamy dostęp do świeżej fasolki.
Fasolkę pokroić w mniejsze części, ziemniaki w kostkę. Podsmażyć 3-4 minuty w na maśle i oliwie. Następnie zalać bulionem i dodatkową szklanką wody. Gotować około 15 minut do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i curry. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i podprawić zahartowaną śmietanką wymieszaną z jogurtem.
Wartość odżywcza dla 1 porcji
Kcal: 250 kcal
B: 8 g
T: 8 g
WW: 37 g
/Aga