Faktycznie, w kuchni najlepiej sprawdza się wykorzystywanie gorzkiej czekolady. Wtedy można z niej wyczarować nie tylko pyszne desery, ale także skomponować wyjątkowe wytrawne dania.
Czekolada bardzo lubi połączenie z ostrymi przyprawami: chili, pieprzem, cynamonem i innymi korzennymi. Czekoladę gorzką wykorzystamy także do przygotowanie wołowiny czy wieprzowiny, natomiast białą do kurczaka lub ryby.
Przy użyciu czekolady trzeba pamiętać jedynie o umiarze – lepiej dodać jej jeszcze trochę niż przesadzić na początku. Czy to wyższa szkoła jazdy? Być może, ale dokładnie dlatego, ja dzisiaj mam dla Was – rozsławione już – czekoladowe ciasto fasolowe.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę wypłukać i przesypać do miski. Dodać jajka, kakao, olej, banany i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką, puszystą masę, a następnie przelać do keksówki i piec 45 do 60 minut. Gotowe ciasto często nadal pozostaje płynne, ale spokojnie – zgęstnieje, gdy ostygnie. Po tym czasie przygotować polewę: należy połączyć czekoladę z mlekiem (mleko zabierze trochę twardości polewy), i rozpuścić, a następnie wylać na brownie. Ciasto będzie raczej wilgotne i miękkie, ale mocno czekoladowe.
Spróbuj i zakochaj się w tym smaku, bo Światowy Dzień Czekolady jest do tego idealny!