Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Domowe pieczywo – bułki orkiszowe z makiem

Domowe pieczywo – bułki orkiszowe z makiem

Pieczywo to podstawa w Twojej codziennej diecie? Sięgaj po jak najmniej przetworzone produkty – upiecz sam bułki orkiszowe!

Często słyszymy od Was, że ograniczacie spożycie pieczywa na diecie redukcyjnej – pamiętaj, że przy redukcji masy ciała najważniejszy jest ujemny bilans energetyczny – więc jedząc kromkę chleba, czy dwie dziennie – nie zaszkodzisz sobie. Wystarczy wszystko wliczyć w swoje zapotrzebowanie! 

Pamiętaj również, że ważna jest jakość produktów, które spożywasz – dlatego staraj się unikać zbędnych dodatków w pieczywie (guma guar, karmel). 

Jeśli masz więcej czasu – polecamy upiec coś swojego. 

Dziś przepis na bułki orkiszowe z makiem – palce lizać! Z przepisu wychodzi około 10 bułeczek. 

Składniki:

  • mąka orkiszowa – 550g
  • drożdże – 20g
  • mleko – 300 ml (możesz również użyć wody)
  • jajko – 1 sztuka + 1 żółtko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • masło – 50g
  • sól – 5g- 1 łyżeczka
  • cukier (lub ksylitol) – 1 łyżeczka, do wyrośnięcia drożdży
  • mak (lub inne ziarna) – do posypania bułek

 

Wykonanie:

Rozkruszyć do miseczki drożdże (ważne, aby były świeże). Dodać cukier i 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka lub wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, masło (wcześniej roztopione i wystudzone), pozostałe ciepłe mleko + przygotowany wcześniej rozczyn.  

Ciasto dobrze wyrobić ręką (ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, gdy odrywa się od boków pozostawiając czystą miskę). Gdy będzie gotowe przykryć ścierką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować w rękach małe bułeczki (można naciąć nożem, aby zrobić kajzerki). Bułki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem i posypać makiem lub innymi ziarnami. 

Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20 minut. Gotowość bułek można sprawdzić poprzez nakłucie ich wykałaczką – jeśli patyczek po wyjęciu będzie “czysty” to znak, że bułki gotowe. 

Do dzieła! 

Ps. Pochwalcie się swoimi bułeczkami!

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments