Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Domowe drożdżówki z malinami

Domowe drożdżówki z malinami

Domowe drożdżówki i inne wypieki idealnie sprawdzą się na weekendowe wypady, kiedy to nie masz miejsca w torbie na lunch boxy.  

Nie ma w tym przepisie tak naprawdę nic wyjątkowego – szczególnie dla tych, którzy kiedykolwiek mieli do czynienia z ciastem drożdżowym. Jednak ja zawsze lubię modyfikować przepisy – tak było też tym razem. 

 

Co możemy zrobić z tradycyjnym przepisem? 

  • Mniej cukru – a zamiast tego erytrol. 
  • Mąka pszenna – zamieniona na orkiszową. 

 

Efekt? Niebo w gębie! Same znikają z talerza. 

 

Domowe drożdżówki z malinami

Składniki:

  • Mąka pszenna – 370 g – u mnie zamieniona na orkiszową 
  • Mleko – 200 g 
  • Cukier – 60 g (u mnie cukier – 2 łyżki + erytrol ok. 60 g) 
  • Jajko – 1 sztuka + 1 żółtko 
  • Sól – szczypta
  • Masło – 60 g 
  • Drożdże – 12 g 
  • Maliny – 2 szklanki
  • Bułka tarta – 2 łyżki 

Kruszonka: mąka 3 łyżki + masło 40 g + cukier brązowy (wszystko razem wyrobić). 

 

Wykonanie:

Połowę mleka podgrzać, rozpuścić drożdże, dodać cukier (łyżka) – pozostawić do wyrośnięcia. W misce przygotować mąkę, dodać jajko, sól, pozostały cukier i mleko + przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić ciasto i pozostawić na około 50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

W tym czasie przygotować formy do pieczenia (wyłożyć papierem do pieczenia). Gdy ciasto wyrośnie formować okrągłe bułeczki i dnem szklanki wyciskać na środku okrąg – tam umieścić maliny wymieszane z bułką tartą. 

Bułeczki smarować białkiem (można dodać do białka łyżkę mleka). 

Opcjonalnie -przygotować kruszonkę i posypać bułeczki. 

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

Ps.U mnie ciasto drożdżowe wyrobione przy pomocy nowego nabytku – Lidlomixa (ale o tym w innym poście). Jednak śmiało możesz wyrobić ciasto ręcznie! 

 

Do dzieła! 

 

/Patka 

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments