Czarnuszka… znana już od dawien dawna i niestety trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ jest to wielki skarb w małych ziarenkach. Warto wiedzieć jakie ma właściwości i jak możemy ją stosować w kuchni.
To tylko niektóre z jej właściwości. Śmiało można powiedzieć, że czarnuszka wspomaga leczenie wszystkich schorzeń, które przebiegają z toczącym się w organizmie stanem zapalnym!
Najbardziej popularny jest olej z czarnuszki – warto zaopatrywać się w niego w sprawdzonych źródłach. Można stosować go do sałatek, kasz i innych potraw – niektórzy z Was spożywają go samodzielnie. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie, aby dostrzec jego cenne właściwości. Pamiętaj jednak, aby nie poddawać go obróbce termicznej – swoje właściwości zachowa, gdy dodasz go na surowo.
Inną możliwością jest zakup ziarenek czarnuszki – smak jest dosyć specyficzny, jednak nadaje fajny, lekko pikantny smak potrawom. Gdzie możesz go dodać? Wszędzie – tutaj możliwości jest wiele, może być to dodatek do pieczywa, past, zup, jako posypka do serów, jajecznicy, sałatek i dań obiadowych. Świetnie komponuje się z innymi przyprawami, podkreślając ich smak.
Co warto wiedzieć – czarnuszka jest dość aromatyczną przyprawą, dlatego najlepiej sprawdzi się do dań wytrawnych.
Urozmaicajcie swoją kuchnię, a wyjdzie Wam to na zdrowie!
/Patka