Masz pytanie? Napisz: kontekt@centrumalgorytm.pl

Czarnuszka – wielkie bogactwo w małych ziarenkach!

Czarnuszka – wielkie bogactwo w małych ziarenkach!

Czarnuszka… często kojarzy się z dodatkiem do chleba, olejem. Przypuszczam, że większość z Was nawet jej nie próbowała. Warto urozmaicać swoją kuchnię, szczególnie jeśli możemy wynieść z tego dodatkowe korzyści. 

 

Czarnuszka… znana już od dawien dawna i niestety trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ jest to wielki skarb w małych ziarenkach. Warto wiedzieć jakie ma właściwości i jak możemy ją stosować w kuchni. 

 

Właściwości czarnuszki – kiedy powinieneś ją stosować? 

  • świetnie sprawdzi się u alergików, ponieważ hamuje uwalnianie histaminy 
  • obniżona odporność – czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu
  • hamuje powstawanie wolnych rodników – działa jak antyoksydant, dlatego możemy przypisać jej działanie antynowotworowe 
  • cukrzyca – pomaga regulować gospodarkę węglowodanową
  • nadciśnienie – badania wskazują, że regularne jej spożycie pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze (oczywiście w połączeniu z dietą)
  • wspomaga układ pokarmowy – świetnie radzi sobie z przerostem kolonii grzybiczych oraz innymi patogenami regulując pracę tego układu
  • problemy skórne, wypadanie włosów – dzięki zawartości biotyny czarnuszka również świetnie wpływa na stan cery i włosów 
  • depresja – wykazuje działanie uspokajające 
  • anemia – razem z dobrze zbilansowaną dietą przyczynia się do poprawy morfologii krwi

 

To tylko niektóre z jej właściwości. Śmiało można powiedzieć, że czarnuszka wspomaga leczenie wszystkich schorzeń, które przebiegają z toczącym się w organizmie stanem zapalnym! 

 

Jak możesz ją stosować? 

Najbardziej popularny jest olej z czarnuszki – warto zaopatrywać się w niego w sprawdzonych źródłach. Można stosować go do sałatek, kasz i innych potraw – niektórzy z Was spożywają go samodzielnie. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie, aby dostrzec jego cenne właściwości. Pamiętaj jednak, aby nie poddawać go obróbce termicznej – swoje właściwości zachowa, gdy dodasz go na surowo. 

Inną możliwością jest zakup ziarenek czarnuszki – smak jest dosyć specyficzny, jednak nadaje fajny, lekko pikantny smak potrawom. Gdzie możesz go dodać? Wszędzie – tutaj możliwości jest wiele, może być to dodatek do pieczywa, past, zup, jako posypka do serów, jajecznicy, sałatek i dań obiadowych. Świetnie komponuje się z innymi przyprawami, podkreślając ich smak. 

 

Co warto wiedzieć – czarnuszka jest dość aromatyczną przyprawą, dlatego najlepiej sprawdzi się do dań wytrawnych. 

 

Urozmaicajcie swoją kuchnię, a wyjdzie Wam to na zdrowie! 

 

/Patka 

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments