Zdarzają się takie dni, szczególnie w trakcie długich jesiennych wieczorów, że nachodzi ochota na coś słodkiego… Co wtedy? Najlepiej sięgnąć po domowe i sprawdzone wypieki! Jednym z takich pomysłów są ciastka owsiane!
Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu ciastka owsiane. Posmakują nawet największym łasuchom – u mnie zniknęły z talerza w mgnieniu oka.
Przepis na szybkie ciastka owsiane
Składniki:
- Płatki owsiane górskie – 3 szklanki
- Mąka orkiszowa – 1 szklanka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- Erytrol – 3/4 szklanki
- Masło – 200 g
- Nasiona słonecznika – 1/2 szklanki
- Pestki dyni – 1/2 szklanki
- Rodzynki – 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
- Jajka – 2 sztuki
- Gorzka czekolada (min.85% zawartości kakao) – 80 g
Wykonanie:
- Bakalie (oprócz rodzynek) sprażyć na suchej patelni.
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól.
- Masło utrzeć mikserem z erytrolem, dodać jajka. Powstałą masę wymieszać z suchymi składnikami.
- Do masy dodać bakalie, posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Ciastka wykładać na przygotowane formy łyżką. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe!
Ps. Ciastka są sycące ze względu na dużą ilość bakalii – świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy.
