Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Ciastka owsiane – szybkie i smaczne zamienniki słodyczy!

Ciastka owsiane – szybkie i smaczne zamienniki słodyczy!

Zdarzają się takie dni, szczególnie w trakcie długich jesiennych wieczorów, że nachodzi ochota na coś słodkiego… Co wtedy? Najlepiej sięgnąć po domowe i sprawdzone wypieki! Jednym z takich pomysłów są ciastka owsiane!

Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu ciastka owsiane. Posmakują nawet największym łasuchom – u mnie zniknęły z talerza w mgnieniu oka.

Przepis na szybkie ciastka owsiane

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie – 3 szklanki
  • Mąka orkiszowa – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Erytrol – 3/4 szklanki
  • Masło – 200 g
  • Nasiona słonecznika – 1/2 szklanki
  • Pestki dyni – 1/2 szklanki
  • Rodzynki – 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Gorzka czekolada (min.85% zawartości kakao) – 80 g

Wykonanie:

  1. Bakalie (oprócz rodzynek) sprażyć na suchej patelni.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól.
  3. Masło utrzeć mikserem z erytrolem, dodać jajka. Powstałą masę wymieszać z suchymi składnikami.
  4. Do masy dodać bakalie, posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut do lodówki.
  5. Ciastka wykładać na przygotowane formy łyżką. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

 

Gotowe!

 

Ps. Ciastka są sycące ze względu na dużą ilość bakalii – świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy.

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments