Masz pytanie? Zadzwoń pod +48 697 570 171

Chleb z naczynia – miksuj dowolnie!

Chleb z naczynia – miksuj dowolnie!

Już wcześniej wspominałyśmy o domowym pieczywie – niestety mniejszość z Was piecze bułki lub chleb. Z reguły wydaje się, że jest to zbyt czasochłonne – nic bardziej mylnego!

 

Niestety obecny rynek przepełniony jest zbędnymi dodatkami, które przedłużają okres przydatności do spożycia. Jednak niekoniecznie są one korzystne dla zdrowia.

Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na chleb, który wychodzi na prawdę pyszny. Możesz dodać swoje ulubione dodatki (ziarna, orzechy, czarnuszkę, kminek itp.), a spowodujesz, że smak za każdym razem może być inny.

 

Przepis na domowy chleb z naczynia

Składniki:

  • mąka – 600 g – możesz mieszać dowolnie 
  • suche drożdże – 7 g
  • sól – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżka
  • olej – 2 łyżki

+ ulubione dodatki, o których mowa wyżej

Wykonanie: 

  1. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać olej. 
  2. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę (około 500 ml). 
  3. Wyrobione ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej przechowywać pod przykryciem).
  4. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto na około pół godziny. Następnie opruszyć mąką i uformować bochenek. 
  5. W międzyczasie nagrzać piekarnik (łącznie z naczyniem żaroodpornym) do temperatury około 250 stopni. 
  6. Wyjąć naczynie, ułożyć w nim chleb, przykryć pokrywą. 
  7. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, piec pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20 minut (aby uzyskać chrupiącą skórkę).

 

A Wy? Jakie dodatki do pieczywa lubicie najbardziej?

Smacznego!

 

/Patka

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments