Masz pytanie? Napisz: kontekt@centrumalgorytm.pl

5 letnich warzyw i owoców, z których przetwory zatrzymają ich smak

5 letnich warzyw i owoców, z których przetwory zatrzymają ich smak

Lato mija szybko i nieubłaganie, a brak obfitości słońca w tym roku na pewno spowoduje wzrost cen. Czy nie warto zatem zatrzymać smaków lata i przygotować swoje przetwory? Zastanówmy się, jak to robić.

Bierzemy pod uwagę najpopularniejsze warzywa i owoce. Nie wszystkie będą wymagać długiej obróbki i wielkich umiejętności. Sprawdźmy też, kiedy i do czego wykorzystamy później takie przetwory.

Pomidory

Przede wszystkim polecamy Wam domowe przeciery. Nadają się one idealnie do zupy pomidorowej, pizzy, spaghetti czy zapiekanek. Mają naprawdę wszechstronne zastosowanie. Pamiętaj tylko, żeby wybrać odpowiednie pomidory – te twarde i podłużne (np,. śliwkowe) dadzą gęsty przecier, te zawierające duże ilości pestek – pozwolą przygotować bardziej płynny przecier.

Szybki przepis? 

Pomidory umyj, pokrój i zagotuj aż się rozpadną (nawet przez 30 minut). Przetrzyj pomidory na sicie i ponownie zagotuj. Dopraw odrobiną cukru, soli i pieprzu, możesz także dodać zioła lub czosnek. Gotowy przecier przełóż do słoiczków i wyparz/zapasteryzuj przez około 20 minut. 

 

Ogórki

Tutaj obok wszelkiego rodzaju sałatek królować muszą ogórki kiszone – oczyszczają one wątrobę, przyspieszają metabolizm, dostarczają minerałów po wysiłku fizycznym czy nadużyciu alkoholu. Są także idealne dla wzmocnienia odporności i nauki smaków u dzieci. 

Przepis na ogórki kiszone? Wcale nie są to trudne przetwory!

Potrzebujesz kilku rzeczy:

  • ogórki – około 8 sztuk na słoik (nie mogą być zbyt grube i przerośnięte, na pewno także bez widocznych skaz)
  • chrzan
  • czosnek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kwiat kopru
  • liście wiśni (bez nich się obędziemy)
  • sól do przetworów (kamienna)

Wykonanie jest bardzo proste, ponieważ wszystkie składniki zwyczajnie wkładamy do słoików – proporcje chrzanu i czosnku zależą od nas samych. Zaczynamy od ogórków, potem czosnek, chrzan, ziele i liść, całość zasypujemy płaską łyżką soli i na wierzch wykładamy kwiat kopru. Całość wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. 

 

Fasolka szparagowa

To nie tylko wersja z bułką tartą i masłem. Fasolkę z powodzeniem wykorzystamy także do każdej zupy jarzynowej. Dlatego ten produkt warto zamrozić, uprzednio myjąc i krojąc jarzynki na drobne kawałki. Podobnie mrozić można także zielony groszek czy botwinkę. Taką mieszankę wykorzystamy później nie tylko do zupy, ale znowu do zapiekanki, sałatki czy gulaszu. Mrożonki to także domowe przetwory!

 

Borówka amerykańska

Obniża ciśnienie i cholesterol, poprawia wzrok i metabolizm, wzmacnia odporność i dodaje energii – borówki są bogactwem antyoksydantów, których nie tracimy pod wpływem mrożenia. Teraz ceny borówek od lokalnych dostawców (także z możliwością samodzielnego zbierania), będą bardzo atrakcyjne, natomiast zimą za opakowanie owoców jagodowych będziemy musieli zapłacić o ponad 200% więcej. 

Jesienią i zimą wykorzystaj mrożone borówki do owsianek, koktajlów, maffinek czy omletów. Przy mrożeniu pamiętaj tylko, aby owoce osuszyć przed włożeniem do zamrażarki – zapobiegnie to ich sklejaniu się. 

 

Wiśnia

Obok czereśni są smakiem, który kojarzy nam się wyjątkowo z latem. Późne odmiany wiśni dopiero się zaczynają, dlatego korzystajmy z nich póki czas!

Co przygotować z wiśni?

To zależy czego potrzebujesz – wiśnie w syropie przydadzą się do domowych ciast i deserów. Z powodzeniem przygotujesz z nich dżem (lżejszy, będzie wymagać użycia dodatkowego zagęstnika) lub konfiturę – cięższą i bardziej intensywną, natomiast nie wymaga ona dodatku  pektyn. W przypadku konfitury potrzebujemy jedynie słodzika (cukru lub erytrytolu), i cierpliwości przy długim gotowaniu. 

Z wiśni przygotujemy także nalewki o działaniu przeciwzapalnym i kompoty do odgrzania zimą. 

 

Złapaliście inspirację? Pochwalcie się zdjęciami swoich przetworów. Czekamy na nie na naszym FB: www.facebook.com/centrumalgorytm

/Agnieszka

Dietetyk Online - Algorytm | Pakiety dietetyczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments