Zupa cebulowa – jak cieszyć się smakiem i nie męczyć z zapachem?

Wielu z nas nigdy nie może przekonać się do zupy cebulowej, czy wielu innych potraw, gdzie cebula odgrywa ważną rolę – głównie ze względu na intensywny zapach. Jak sobie z nim radzić i kiedy warto przygotować zupę cebulową?

W Polsce dostępnych jest bardzo wiele odmian cebuli, a różnice dotyczą głównie zawartości cukru i olejków eterycznych – dlatego właśnie jedna cebula powoduje bardzo intensywne odczucia a inna mniejsze.

Jak sobie z tym radzić? Każdy na pewno ma swoje sposoby – od częstszego niż zwykle mycia zębów, po całe opakowanie gum do żucia. Z naturalnych produktów często pomocne może okazać się mleko lub natka pietruszki – przetrzymanie ich w ustach i przełknięcie neutralizuje przykry zapach – chociaż nie każdemu to pomaga.

Niezależnie od zapachu, mamy bardzo wiele powodów, dla których warto sięgać po cebulę. Jest ona źródłem witamin z grupy B, C oraz kwasu foliowego. Znana jest z działania bakteriobójczego (poprzez zawartość allilu), dlatego może być pomocna w zwalczaniu infekcji i zakażeń. Wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego i budowanie dobrej odporności. Natomiast syrop z cebuli często nadal jest pierwszym sposobem walki z objawami grypy, kaszlem czy katarem.

ZUpa cebulowa

Składniki:
  • Cebula – 6 sztuk
  • Włoszczyzna – ok. 400 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Pieprz, sól, papryka ostra chili, lubczyk, gałka muszkatołowa
Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać i razem podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić odrobiną soli i papryki. W garnku gotować włoszczyznę, a kiedy powstanie wywar (po około 15 minutach), dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotować aż cebula zmięknie, pod koniec doprawić i zblendować. Podawać np. z grzankami.