Wege burger z sałatą rzymską

Miała być po prostu sałatka, ale kiedy wpadła mi w ręce świeżutka bułka – z całości powstał burger bez mięsa.W zamian zyskał on chrupkość, smak i bogactwo wartości odżywczych.

Zacznę może od słówka na temat sałaty rzymskiej, do której bardzo Was teraz zachęcam. Jesteśmy w takim okresie, kiedy naprawdę łatwo jest dostać ją w sklepach. Zatem: dlaczego jest tak wyjątkowa?

Z chęcią porównałabym sałatkę rzymską do jarmużu, jednak jej smak jest dużo bardziej „tradycyjny”. Zawiera ona bowiem witaminy z grupy B, witaminę C i całe mnóstwo minerałów: wapnia (równie dobrze wchłanianego, jak z produktów mlecznych – wyjaśnienie w kolejnych artykułach), żelaza, magnezu, potasu. Jest łatwostrawna, niskokaloryczna a w smaku bardzo przypomina ta tradycyjną – sałatę masłową.

Wege burger z sałatą rzymską i jajkiem w sosie jogurtowo-musztardowym

Składniki na sałatkę:

  • sałata rzymska
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Odrobina soku z cytryny, miodu, pieprz i sól

Dodatki, aby powstał burger:

  • bułka pełnoziarnista
  • twarożek

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo.Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Łączymy z pomidorem i papryką (pokrojone na mniejsze kawałki). Sałatkę polewamy sosem: jogurt mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem.

Jajko kroimy w szóstki i układamy na wierzchu sałatki. Jeśli mamy ochotę stworzyć wegetariański burger – najpierw przygotowujemy bułkę. Kroimy ją na pół i pieczemy w około 200 stopniach przez kilka minut. Później, smarujemy ich wewnętrzne części twarożkiem naturalnym, wykładamy sałatkę i pokrojone jajko. Przekładamy i gotowe!