Szparagi na 3 sposoby – czyli jak nie tracić ich piękna?

Szparagi to bogactwo nie tylko witamin, minerałów i chlorofilu, ale także białka i błonnika. Jeśli umiemy je przyrządzić są przepyszne i naprawdę warto z nich korzystać przez tych kilka tygodni w roku – niekoniecznie miksując je do zupy krem.

Mogą regulować ciśnienie i krzepliwość krwi, uzupełniać niedobory i wzmacniać, a nawet być afrodyzjakiem. Jak zatem je przygotować, aby zyskać nie tylko zdrowie, ale też dobre wrażenia estetyczne? Ode mnie dzisiaj 3 pomysły.

Zaczniemy od wersji najprostszej i chyba najmniej dietetycznej.

Szparagi z boczkiem

Składniki:
  • szparagi
  • boczek
  • oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól
Wykonania:

Szparagów powinno być byle samo ile plastrów boczku. Od szparagów odkroić najtwardszą część łodygi,a następnie natrzeć mieszanką niewielkiej ilości oliwy, soli i pieprzu.

Każdy szparag owinąć cienkim plastrem boczku. Całość grillować na patelni grillowej lub grillu przez kilka minut.

Druga propozycja wymaga już nieco więcej czasu, ale przekonuje nas, że sałatka to nie koniecznie mieszanka sałat. Tym razem wykorzystamy właśnie szparagi.

 

Szparagowa sałatka z parmezanem

Składniki27:
  • pół pęczka szparagów
  • 2 pomidory
  • 1 cebula dymka
  • parmezan (wg uznania)
  • Sos:
  • Jogurt naturalny, gęsty – 2 łyżki
  • Majonez – 1 łyżka
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Miód – 0,5 łyżeczki
  • Sól, pieprz
Wykonanie:

Ze szparagów odciąć twarde końcówki i zblanszować przez 2 minuty we wrzątku. Pokroić także inne warzywa, po czym wymieszać z sosem. Na wierzch zetrzeć niewielką ilość parmezanu. I gotowe!

Ostatni przepis to już opcja na pyszny obiad z kurczakiem i szparagami w roli głównej.

 

Kurczak z duszonym szparagami

Składniki: 
  • Filet z kurczaka – 2 sztuki
  • Szparagi – 1 pęczek
  • Masło – 2-3 łyżki
  • Mleko kokosowe – 200 ml
  • Cebula dymka – 2 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 2-3 garści
  • Przyprawy: czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, ew. papryka 
Wykonanie:

Pierś z kurczaka lekko rozbić i podzielić na mniejsze części. Zamarynować w przyprawach: czosnku, soli, pieprzu i innych ulubionych ziołach. 

Ze szparagów odciąć twarde końce, cebulkę pokroić, a pomidory podzielić na połówki. 

Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć kurczaka. Po chwili dodać także szparagi i dymkę. Potem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż kurczak zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania zalać mięso zahartowanym mlekiem kokosowym i dodaj pomidorki i dusić dalej już bez przykrycia. 

 

To kilka prostych przepisów, których przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut. Spróbuj i zaskocz swoich najbliższych smaczną kuchenną kompozycją, które może zaskoczyć nawet największych smakoszy.