Sezon na grzyby – robimy makaron!

Grzyby: suszone, marynowane, świeże. Jeśli tylko mamy PEWNY dostęp do dobrych i smacznych prawdziwków, podgrzybków, borowików czy maślaków – jedzmy je, bo dają niesamowity aromat i smak.

Do czego wykorzystujemy grzyby? U mnie w domu najczęściej pojawiały się one w zupie grzybowej i uszkach na Świętach. Dzisiaj chcę Wam pokazać, że można z nich wyczarować przepyszne danie z makaronem z dosłownie kilka minut.

Makaron z duszonymi prawdziwkami

Składniki:
  • Garść makaronu (np. spagetti)
  • 3 garści grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • Woda z moczenia grzybów
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu. Grzyby moczymy przez około 4 h w wodzie. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na patelni, kiedy nabierze złotego koloru dodajemy grzyby. Po chwili dolewamy siemię lniane i po kilka łyżek wody z moczenia grzybów. Dusimy tak około 5 minut – ciągle dolewając wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z makaronem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Ciekawostka!

Siemienia lnianego warto używać jako zamiennik śmietany i mąki. Siemię pod wpływem gotowania tworzy bowiem kleik, który zagęszcza każdy wywar.