Sardynki do sałatki z ogórkiem – idealne połączenie!

Sardynki to malutkie rybki, które zjadane w całości będą dla nas cennym źródłem nie tylko kwasów tłuszczowych, ale także wapnia i kolagenu. Można zjeść je po prostu, ale można także przygotować z nich świetną, świeżą sałatkę.

Sardynki mają jeszcze jedną zaletę: są malutkie i żyją stosunkowo krótko, a to sprawia, że w ich organizmach nie gromadzą się metale ciężkie i inne szkodliwe substancje „pływające” w otaczających nas akwenach. Sardynki zatem będą świetnym rozwiązaniem w profilaktyce złamań i osteoporozy, ale także przy dbaniu o prawidłowy rozwój mózgu, dobrą odporność i kondycję.

Sałatka z sardynek z ogórkiem kiszonym

  • 1 puszka sardynek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała papryka
  • 1 pomidor
  • Garść szczypiorku
  • Dowolne kiełki

Wszystkie składniki kroimy na mniejsze części i łączymy. Na końcu dekorujemy kiełkami dowolnych warzyw.

Sałatki nie trzeba niczym doprawiać. Sama w sobie jest bardzo wyrazista i orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się także tam, gdzie pojawi się trochę procentowych trunków.