Sałatka warzywna z żurawiną i roszponką

Kiedy tęsknimy za słodkością, ale chcemy sięgnąć po warzywa. Kiedy mamy już dość zwykłej sałaty i chciałbyś spróbować czegoś innego. Dzisiaj bohaterów mamy dwóch: żurawina i roszponka.

Ta druga to niby zwykła zielenina, ale prezentuje się na naszych talerzach wyśmienicie, a w dodatku jej smak jest o wiele łagodniejszy od rukoli. Jeżeli chodzi o wartość odżywczą: roszponka bogata jest w potas. To szczególnie ważne dla osób z wysokim ciśnieniem.

Poza tym w roszponkę można wyhodować w doniczce! Nie wymaga wybitnie żyznej gleby, sama skutecznie walczy z chwastami o składniki odżywcze. Szybko wyrasta i wystarczy tylko pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.

Na sam początek, proponuję jednak zakupić roszponkę w sklepie i przekonać się do jej połączenia z żurawiną. Poniżej przepis:

Sałatka z roszponki z żurawiną

Składniki:

  • roszponka (u mnie w połowie wymieszana z rukolą)
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki żurawiny
  • garść natki pietruszki
  • pestki lub orzechy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Wykonanie:

Pomidor i natkę kroimy w mniejsze kawałki. Łączymy z roszponką, żurawiną i pestkami lub orzechami. Sałatkę mieszamy z sosem z oleju lnianego, cytryny i ulubionych przypraw. Odpuszczamy tym razem miód w sosie, ponieważ to żurawina nada tutaj wyrazistości.