Rozgrzewające kruche ciasto z grysikiem

W zimowe, mroźne dni tym chętniej sięgamy po coś słodkiego. Stąd moja dzisiejsza propozycja na bardzo domowe, zdrowe i rozgrzewające ciasto z grysikiem.

Kruche, korzenne ciasto z kaszą manną

Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Otręby pszenne – 0,5 szklanki
  • Kakao – płaska łyżka
  • Masło – 150 g (3/4kostki)
  • Miód – 1/3 szklanki
  • Żółtka jaj – 3 sztuki
  • Jogurt naturalny (gęsty) – 3-4 łyżki
  • Soda – łyżeczka
  • Przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra – w podanej kolejności najwięcej powinno być cynamonu i najmniej kolendry, około 2 łyżeczki wszystkich przypraw
Składniki na masę:
  • Masło – 200 g (kostka)
  • Kasza manna – 4-5 łyżek
  • Mleko – 500 ml
  • 1 łyżka cukru
  • Galaretka owocowa
  • Powidła śliwkowe
Wykonanie:

Ciasto: masło połączyć z suchymi produktami (mąka, otręby, kakao, przyprawy), dodać jogurt, żółtka jaj i miód. Zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Rozwałkować i wyłożyć na dużej blasze z papierem do pieczenia. Piec w temp. ok. 200 stopni przez około 15-20 minut.

Masa: grysik przygotować z mleka i kaszy manny (najlepiej najpierw rozpuścić kaszę w niewielkiej ilości zimnego mleka). Przygotować także galaretkę, najlepiej rozpuścić ją w 1 szklance wody. Po wystudzeniu grysiku, kiedy galaretka zacznie tężeć można utrzeć masło. Do niego dodajemy najpierw grysik, potem galaretkę – zawsze w małych porcjach.

Kruche ciasta posmarować powidłami wyłożyć masę. Przełożyć a na wierzchu wysypać nieco okruchów z ciasta połączonych na przykład z otrębami.

Pamiętaj tylko, że ciasto jest dość kaloryczne – z tego przepisu przygotujesz kilka porcji dla całej rodziny, a myślę, że wystarczy także dla sąsiadów.