Piernikowe ciasto marchewkowe

Na mroźne dni i dla każdego, na co dzień i od święta. Dzisiaj przepis na ciasto z marchewką, która udaje piernik.

Piernikowe ciasto marchewkowe

Składniki:
  • Marchew – 5 sztuk (dość dużych)
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Mąka – około 2 szklanki
  • Cukier – 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy – 1 szklanka
  • Wiórki kokosowe – 100 g
  • Orzechy włoskie – 5 sztuk
  • Cynamon – 1  łyżeczka
  • Proszek do pieczenia oraz soda – po 1 płaskiej łyżeczce
Wykonanie:

Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i powoli wlać olej. Następnie wymieszać jajka ze startą na cienkich oczkach marchewką oraz jabłkiem startym na grubych oczkach. Dodać także mąkę, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, cynamon i proszek do pieczenia z sodą.

Piec w około 160 stopniach przez 45-55 minut. Gotowe ciasto można przełożyć masą – u mnie mascarpone z odrobiną cukru i sokiem z cytryny.