Pasta z soczewicy, czyli co zamiast… na kanapkę?

Szynka, twarożek, ewentualnie żółty ser. To standardowy zestaw do naszych kanapek. A ja chcę Wam zaproponować pastę, która łączy w sobie wszystko co wartościowe i smakuje naprawdę wyjątkowo!

Dostarczą nam białka i błonnika, czyli da nam uczucie sytości. W środku znajdziemy także warzywa – więc nawet nasze dzieci nie będą miały czego odrzucić. Czosnek i ostra papryka z połączeniu z soczewicą gwarantują natomiast idealny smak.

Pasta z soczewicy – prosta i tania

Składniki:
  • Soczewica czerwona – pół szklanki (suszej)
  • Marchewki – 3 małe sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Oleju rzepakowy – 1 łyżka
  • Masło -1 łyżka
  • Czosnek – 1-2 ząbki (można oczywiście więcej)
  • Pieprz, sol, papryka ostra
Wykonanie:

Soczewicę ugotować (wcześniej moczyć przez kilak godzin), marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym maśle i oleju. Dodać ugotowana soczewicę i czosnek. Doprawić do smaku pieprzem, solą i przynajmniej 1 łyżeczką papryki ostrej, wymieszać z koncentratem.

Całość zmiksować i podawać na kanapkach np. z dodatkiem świeżych kiełków.