Niezwykła kolacja ze zwykłego pomysłu – sałatka z niespodzianką!

Kolacja to bardzo ciężki temat. Wypada ją zjeść, żeby nie rzucić się wieczorem na paczkę chipsów, ale wieczorami jesteśmy już tak wykończeni, że do głowy przychodzi nam tylko kolejna kanapka. Znacie to? Oto skromny pomysł na coś nowego.

Jajka w sosie śmietanowo-majonezowym to chyba danie, które większość z nas zna z dzieciństwa. W takim zestawieniu nie ma jednak nic prócz białek i tłuszczów. Trzeba to koniecznie zmienić! Stąd mój przepis na sałatkę brokułową z jajkiem, kiełkami i… orzechami.

Sałatka brokułowa z jajkiem, kiełkami i ulubionymi orzechami

Składniki:
  • Brokuł – 1 sztuka
  • Jajka – 2 sztuki
  • Kiełki – 2 garści
  • Jogurt naturalny – 120 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Orzechy włoskie/lasowe/migdały – 2 łyżki
  • Pieprz, sól
Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, a po ostygnięciu pokroić w szóstki. Brokuł ugotować na parze lub w osolonej wodzie przez 5-6 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.

Orzechy sprażyć na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Brokuł ułożyć na talerzu i posypać kiełkami, pomiędzy różyczki ułożyć pokrojone jajka oraz posypać orzechami.

Z gęstego jogurtu przygotować sos. Dodać czosnek (ile kto lubi), sól i pieprz. Wylać na sałatkę i kolacja gotowa!

Ciekawostka!

W brokułach jadalne są również łodygi – co więcej, niektórzy twierdzą, że mają więcej pozytywnych właściwości niż różyczki. Możemy gotować je razem, uprzednio krojąc łodygi na mniejsze części.