Jajka w sosie śmietanowo-majonezowym to chyba danie, które większość z nas zna z dzieciństwa. W takim zestawieniu nie ma jednak nic prócz białek i tłuszczów. Trzeba to koniecznie zmienić! Stąd mój przepis na sałatkę brokułową z jajkiem, kiełkami i… orzechami.
Jajka ugotować na twardo, a po ostygnięciu pokroić w szóstki. Brokuł ugotować na parze lub w osolonej wodzie przez 5-6 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
Orzechy uprażyć na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Brokuł ułożyć na talerzu i posypać kiełkami, pomiędzy różyczki ułożyć pokrojone jajka oraz posypać orzechami.
Z gęstego jogurtu przygotować sos. Dodać czosnek (ile kto lubi), sól i pieprz. Wylać na sałatkę i kolacja gotowa!
W brokułach jadalne są również łodygi – co więcej, niektórzy twierdzą, że mają więcej pozytywnych właściwości niż różyczki. Możemy gotować je razem, uprzednio krojąc łodygi na mniejsze części.