Muffinki z orzechami i śliwkami

Składniki:
– szklanka płatków owsianych
– niecała szklanka mąki pszennej (np. razowej)
– 5 orzechów włoskich
– 2 jajka
– 3/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 2 łyżki miodu
– kilka dojrzałych śliwek
– łyżeczka proszku do pieczenia
– cynamon, kardamon, imbir

Wykonanie:
Płatki i orzechy miksujemy na pył. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej oraz przyprawy korzenne. Mieszamy – ciasto musi być dość gęste. Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami i wlewamy po 2 łyżki ciasta. Później kładziemy pokrojone w paski śliwki i zalewamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu kładziemy po jednym pasku śliwek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

Muffinki rewelacyjnie pachną jesienią, a z wczesnymi jabłkami smakują wyśmienicie! U mnie wyszły w wersji „mini”, ale tylko dlatego, że użyłam wyjątkowo dużo śliwek.