Jarmuż na udowodnione działanie obniżające ciśnienie (w badaniu wszystkie osoby, które wypijały sok z jarmużu po 6 tygodniach miały niższe ciśnienie tętnicze krwi), regulujące poziom cholesterolu (obniża poziom frakcji LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL), często także obniżające poziom glukozy (szczególnie istotny u osób chorujących lub narażonych na cukrzycę).
Istotnym składnikiem jarmużu jest także sulforafan, o którym w sieci można znaleźć całe mnóstwo informacji. Sulforafan w badaniach na zwierzętach działał przeciwnowotworowo oraz antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Co to znaczy? Słowem mówiąc – chroni nasz organizm przed najgroźniejszymi chorobami takimi, jak cukrzyca, nowotwory, miażdżyca czy wszelkie choroby zwyrodnieniowe.
Jarmuż możemy uznać za najzdrowszą sałatę ze względu także na zawartość witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, C, A oraz żelazo, wapń i potas.
W ten prosty sposób zadbajmy o swoje zdrowie, żeby nie chorować – szczególni teraz, kiedy sezon przeziębieniowy zbliża się wielkimi krokami.
Na koniec kilka sposobów na szybkie przyrządzenie jarmużu.
Składniki:
Wykonanie:
Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki jarmużu. Podsmażamy aż będzie chrupki. Wykładamy na talerz i posypujemy żurawiną i startym serem. To już wszystko. Do dekoracji można użyć tak naprawdę wszystkiego: świeżego szczypiorku, nasion sezamu czy orzechów.
Taka sałatka to idealna propozycja na kolację. U mnie w wersji z bułką grahamką z twarożkiem.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli używamy herbaty – warto ją uprzednio schłodzić. Taki koktajl warto zabrać do pracy, szkoły czy na trening.