Jak „udziwnić” ciastka owsiane? Coś dla znudzonych!

Często, kiedy myślimy o zdrowych ciastkach sięgamy po płatki owsiane. Łączymy je z przeróżnymi dodatkami, a mimo to ciągle wszystkie smakują bardzo podobnie. Stąd przepis nieco inny – dla urozmaicenia.

Owsiane ciasteczka kokosowe

Składniki:
  • Płatki owsiane górkie – 200 g
  • Wiórki kokosowe – 100 g
  • Masło – 100 g
  • Śmietanka 30% – 120 ml
  • Jajko – 1 sztuka
  • Miód – 2 łyżki
Wykonanie:

Masło rozpuścić z cukrem i śmietanką – tylko do połączenia. Odstawić z ognia i dodać wiórki kokosowe. Płatki owsiane lekko zmiksować i dodać masę z wiórkami, jajko i miód. Wymieszać. Całość powinna być kleista, ale nie zbyt mokra. Jeżeli jest zbyt mazista można dodać więcej płatków.

Z masy formować kulki wielkości połowy ściśniętej pięści i rozpłaszczyć kulki na blasze. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Ciastka powinny wyjść miękkie.

Pamiętaj!
Takie ciasteczka dostarczają sporo energii: już 4-5 sztuk może spokojnie zastąpić mały posiłek przeciętnej kobiety!